Startpagina > Opleidingen > Opleiding Vitaliteitscoach

Opleiding Vitaliteitscoach

Health Manager (3)

De opleiding tot Vitaliteitscoach, ook wel life style coach genoemd, duurt 9 maanden en wordt op onze hoofdlocatie in Dordrecht aangeboden. Na de opleiding ben je bevoegd manager/coach in de gezondheidzorg: je hebt het erkende diploma Vitaliteitscoach op HBO niveau. Je kunt dan een eigen praktijk starten of werken in het bedrijfsleven, binnen een (para)medisch team of samenwerken met de ARBO dienst of de verantwoordelijke voor het ziekteverzuim binnen het bedrijfsleven. IVS Opleidingen beschikt als enige opleider in Nederland over 36 jaar ervaring in de perimedische gezondheidszorg. Met onze ervaren docenten, mix van theorie en praktijk en persoonlijke aandacht weet je zeker dat je na afronding van de opleiding alle kneepjes van het vak beheerst.

Werken als Vitaliteitscoach

“Mens sana in corpore sano” ofwel “een gezonde geest in een gezond lichaam”.

Na het volgen van de opleiding Vitaliteitscoach bent u in staat deze term te onderbouwen en begrijpt u als geen ander dat een gezond lichaam en een gezonde geest van essentieel belang zijn voor een verbeterde productiviteit en minder ziekteverzuim op de werkvloer. Bedrijven verliezen jaarlijks miljoenen aan zieke (ontevreden) werknemers en individueel laat men ook veel liggen op dit gebied. Als Vitaliteitscoach bent u in staat om op verantwoorde wijze (gedrag)veranderingen tot stand te brengen op het gebied van voeding, beweging en arbeid & gezondheid aan zowel cliënten als bedrijven. Zo kunt u één op één cliënten coachen in uw eigen praktijk, maar ook als zelfstandige adviezen geven aan bedrijven en veranderingen op de werkvloer implementeren op het gebied van vitaliteit. 

Waarom IVS Opleidingen?

Vitaliteitscoach is een fantastisch vak waar we de afgelopen jaren al de nodige know how voor opgedaan hebben om u deskundig te kunnen opleiden. We beschikken over een vast team aan deskundige docenten die de nieuwste ontwikkelingen bijhouden en deze met je delen tijdens de opleiding. We kiezen er bewust voor om alleen docenten met veel ervaring in te zetten en in relatief kleine lesgroepen te werken. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke vragen en begeleiding. Bovendien beschikken we over leslocaties die we optimaal kunnen inrichten met de beste praktijkmaterialen. Zo garanderen we een kwaliteitsopleiding met tevreden studenten. Kijk gerust eens op de onafhankelijke website Trustpilot naar de beoordelingen van onze cursisten en vergelijk ze met de beoordelingen van andere opleidingsinstituten. 

Marieke van Kuppeveld

Dordrecht

Kwalificaties

HBO Sports & Wellness (leefstijl- en gedragsdeskundige), sportmassage, lymfetherapie, massage bij kanker en gewichtsconsulent.

Ervaring

Naast haar werkzaamheden voor IVS Opleidingen runt Marieke een eigen massagepraktijk, zit ze in de organisatie van Triathlon Cuijk en is ze werkzaam bij een sportschool.

De modules

Reiskostenvergoeding

Deze opleiding komt in aanmerking voor een reiskostenvergoeding tot € 200,00.

Zelfstudie uitgezonderd. Niet te combineren met doorstudeerpremie of vroegboekkorting.

Module 1: Coachen, gericht op gedragsverandering

Coachen is een vorm van persoonlijke begeleiding die niet meer weg te denken is uit ons leven, waarin voortdurende ontwikkeling centraal staat. Binnen deze module maakt u kennis met motivitional interviewing (MI). Deze coachmethode is ontwikkeld om mensen voor te bereiden op positieve (gedrag)veranderingen en daarnaast ook wetenschappelijk onderbouwd. MI kan binnen alle werkvelden worden toegepast, zowel handig voor mensen met een eigen praktijk als voor de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. U leert als coach de directieve coachtechniek aan met behulp van ORBS techniek (openvragen stellen, reflectief luisteren, bevestigen, samenvatten) om ambivalentie van uw coach op te lossen en weerstand tegen te gaan. Daarnaast komt non-verbale communicatie (lichaamstaal) aan bod, besteden we aandacht aan het intakegesprek en doelen stellen en gaat u aan de slag met verschillende gedragsveranderingsmodellen die uw coachtechniek zullen bekrachtigen.

Onderwerpen:

 • Motivational Interviewing
 • ORBS
 • Gedragsveranderingsmodellen
 • Lichaamstaal (non-verbale communicatie)
 • Intake gesprek
 • Doelen stellen
 • Gesprekstechnieken

Module 2: Voeding

Tijdens deze module krijgt u veel informatie over diverse aspecten van voeding, zoals macronutrienten, voedingsvezels, vitaminen, mineralen en zoetstoffen. Het berekenen en analyseren van voeding komt aan de orde en aan de hand daarvan leert u persoonlijke voedingsschema’s  ontwikkelen. Tijdens deze module leert u kritisch kijken naar verschillende voedingsvraagstukken. Zijn de voedselhypes zoals superfoods en het broodvrije dieet wel echt zo gezond als we denken? Welke dieeten zijn er en wat zijn de effecten hiervan op het lichaam en de gemoedstoestand? Naast deze vraagstukken behandelen we de anatomie en fysiologie van het maag- en darmstelsel, duiken we in de wereld van welvaartsziekten en komen gewichtsproblematiek en eetstoornissen aan de orde. Zo bekijken we het effect van voeding vanuit verschillende invalshoeken en leert u hoe u andermans voedingsinname en eetgedrag kunt optimaliseren.

Onderwerpen:

 • Macronutrienten
 • Vitaminen, mineralen, sporenelementen, voedingsvezels, zoetstoffen, alcohol, fytonutrienten en vocht.
 • Anatomie + fysiologie van maag-darmstelsel
 • Welvaartsziekten
 • Gewichtsproblematiek en eetstoornissen
 • Berekenen en analyseren van voeding
 • Eetgedrag en voedingspatronen
 • Producten (bijv. groente, fruit, noten, zaden, granen, zetmeelproducten, vlees, wild, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, melk, kaas, eieren, olieen en vetten)
 • Voeding en sport

Module 3: Fysieke activiteit

In deze module gaan we in op de voordelen van fysieke activiteit en houden we ons bezig met trainingsleer, waaronder kracht- en conditietraining. Diverse methoden om men lichamelijk actief te krijgen worden behandeld en u leert de meest optimale trainingsmethoden om diverse doelstellingen van cliënten te helpen realiseren. Mindset en timemanagement zijn belangrijke onderdelen van het verwezenlijken van lichamelijke doelen en komen uitgebreid terug in deze module.

Onderwerpen:

 • Bewegen (fysieke activiteit)
 • Trainingsleer, krachttraining en conditietraining
 • Voordelen fysieke activiteit
 • Mindset
 • Timemanagement
Algemeen > Puzzelstukjes

Module 4: Arbeid en Gezondheid

Ruim zeven miljoen Nederlanders brengen de meeste tijd op hun werk door. Sedentair gedrag is een veelvoorkomend probleem en gaat vaak gepaard met chronische aandoeningen. Dit gedrag is zowel een ‘bedreiging’ voor onze gezondheid maar ook zeker voor onze maatschappij, door een sterk toenemend ziekteverzuim. Binnen deze module leert u de vitaliteit op de werkvloer aan te pakken door onder andere het ontwikkelen van gezondheid- en bewegingsinterventies en het voorkomen en bestrijden van (werk)stress. Onderwerpen als stressmanagement en burnoutpreventie komen ruim aan bod. Verder worden leiderschapsstijlen behandeld en wordt er gekeken welke invloed deze binnen een organisatie hebben en hoe hiermee om te gaan.

Onderwerpen:

 • Sedentair gedrag
 • Slaap
 • Stress(management) en burnoutpreventie
 • Ontwikkelen gezondheid- en beweeginterventies
 • Leiderschapsstijlen

Lesverdeling

De modules zullen verdeeld worden over 5 of 9 les maanden. Start u in januari dan is de studiebelasting van de opleiding wat zwaarder dan wanneer u in oktober start. De lesdagen van de versnelde variant zijn langer en er wordt van u meer zelfstudie verwacht. De reguliere opleiding start in oktober.

Er is niet iedere week les. Reguliere vakanties en feestdagen zullen vrij geroosterd worden.

Kosten en vergoedingen

De kosten van de opleiding Vitaliteitscoach en de betaalopties hebben wij onderstaand voor u uiteengezet. Daarnaast moet u rekening houden met examengeld en eventuele reiskosten. IVS Opleidingen biedt u de mogelijkheid om het cursusgeld gespreid te betalen. Bovendien bieden we u, als enige in Nederland, een vergoeding aan voor eventuele reiskosten indien de afstand tussen uw huis en opleidingslocatie meer dan 35 kilometer enkele reis bedraagt. Deze reiskostenvergoeding bedraagt € 0,15 per kilometer met een maximum van € 200,00 per jaar.

Inschrijfmogelijkheden
Locatie Lestijden Sluiting Aanvang Duur
Dordrecht Vrijdag: 10:00 - 15:00 uur 24-09-2018 08-10-2018 9 lesmaanden

Kosten van de opleiding Vitaliteitscoach

Onderwijsbijdrage € 2095,00
Lesmateriaal € 100,00
Betaalopties 1x € 310,00 na inschrijving, restant: 1x € 1885,00
1x € 310,00 na inschrijving, restant: 5x € 388,00

Studiekosten en de Belastingdienst

Komt u of uw werkgever in aanmerking voor teruggave van de studiekosten voor deze opleiding? Klik op de links voor meer informatie: particulieren, bedrijven.

Competentiegericht onderwijs

Vitaliteitscoach is een competentiegerichte opleiding.

 

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Erkenningen

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS

Reiskostenvergoeding

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Formulieren en Bestanden

Inloopdagen

Parkeren

Blog

Blogartikelen

Nieuwsbrieven

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Linkprogramma

Inloggen

Vacaturebank

Opleidingen

Opleidingen

- Manuele Lymfetherapie

- Medisch Pedicure

- Massage

- Massagetherapie

- Oosterse Massagetherapie

- Pedicure

- Schoonheidsspecialist

- Sportmassage

- Sporttherapie

- Vitaliteitscoach

- Wellnessmassage

Na- en Bijscholing

- Cursussen

- Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Modellen

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Linkprogramma

Inloggen