Startpagina > Opleidingen > Opleiding Sporttherapie

Opleiding Sporttherapie

Opleiding Sporttherapie
5 5 10
Sportverzorging > Blessure

Kortingsoverzicht

Deze opleiding komt in aanmerking voor:

Nog 7 dagen:

€ 50,00

Vroegboekkorting!

Zelfstudie uitgezonderd. Combineren van kortingen is niet mogelijk.

De opleiding Sporttherapie is een waardevolle aanvulling voor sportmasseurs die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden. Waar een sportmasseur zich vooral richt op het voorkomen van sportblessures, weet een sporttherapeut hoe je een effectief behandelplan opstelt en uitvoert voor sporters die toch te maken krijgen met sport gerelateerde (pijn) klachten. Kiest u voor deze opleiding dan beschikt u straks over uitgebreide kennis en vaardigheden om sporters met blessures professioneel te begeleiden. Deze specialistische opleiding is uniek voor Nederland en België, is erkend en wordt landelijk geaccrediteerd. 

Werken als sporttherapeut

Ook de beste en meest geroutineerde sporters krijgen van tijd tot tijd te maken met een blessure. Het is zaak om deze dan tijdig te behandelen en erger te voorkomen. Veel sporters hebben helaas de neiging om te lang door te gaan en hun klachten te onderschatten. Voor een sporttherapeut is het dan van groot belang om klachten tijdig in kaart te brengen en het beste, maar ook meest haalbare behandelplan op te stellen. Tijdens de opleiding komen alle blessures aan het bewegingsapparaat aan bod, zowel medische blessures als blessures die door overbelasting ontstaan. Dat maakt dat u na afronding van de opleiding dè specialist bent die sporters met uiteenlopende blessures kan begeleiden. Dat kan in een eigen praktijk, bij een (professionele) sportvereniging of door samen te werken met fysiotherapeuten en sportartsen.

Inhoud opleiding Sporttherapie

Sporttherapie is een praktijkgerichte opleiding, met een gedegen theoretische basis. Anatomie, Fysiologie, Pathologie en Pathofysiologie van sportblessures zijn belangrijke vakken binnen de opleiding.

Een greep uit de belangrijkste onderwerpen:

 • Het conceptueel kader van de sporttherapeut
 • Het bindweefsel van het menselijk lichaam
 • De anatomie en bewegingsgedrag (arthrokinematica) van de perifere gewrichten en de wervelkolom
 • De segmentatie van het menselijk lichaam
 • De relationele dimensie van stress, pijn en bewegen
 • De substantiële dimensie van stress (stressrespons), pijn en bewegen
 • Aandoeningen en syndromen gerelateerd aan de sport
 • Pathologie van sportblessures
 • De principes van trainingsleer
 • Sportvoeding
 • Klinisch redeneren: op basis van casuïstiek leert u behandelkeuzes maken

Maar de praktijk van sportblessures is zo mogelijk nog belangrijker dan de theoretische basis. Veel tijd en aandacht gaat daarom uit naar het aanleren van uiteenlopende maar zeer noodzakelijke vaardigheden, bijvoorbeeld:

Nieuwsgierig?
Bezoek een inloopdag!

Tijdens een inloopdag kunt u als observator aanwezig zijn tijdens een theorie- en/of praktijkles.

 • Communicatie en coaching
 • Het onderzoek naar de perifere gewrichten
 • Het onderzoek naar de wervelkolom
 • Bindweefselmassage
 • Oefentherapie
 • Het opstellen van een trainingsplan bij uiteenlopende sportblessures
 • Effectief instrueren van de geblesseerde sporter
 • Sportpsychologie (mentaal trainen)
 • Integratie van de casuïstieken
 • Daarnaast trainen we u tijdens de opleiding ook grondig voor het externe ESPO praktijkexamen.

Waarom IVS Opleidingen?

IVS Opleidingen kiest er bewust voor om alleen ervaren docenten in te zetten en in relatief kleine lesgroepen te werken. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke vragen en begeleiding. Bovendien beschikken we over eigen leslocaties waardoor we deze optimaal kunnen inrichten met de beste praktijkmaterialen. We investeren voortdurend in inhoudelijke vernieuwing van onze opleidingen en lopen daar in voorop. Deze inspanningen zijn zichtbaar in onze slagingspercentages, want die zijn relatief hoog.

Zo behaalde in 2016, 89% van onze studenten en in 2017, 81,4% het landelijk erkende ESPO diploma Sporttherapie.

Kijk gerust eens op de onafhankelijke website Trustpilot naar de beoordelingen van onze cursisten en vergelijk ze met de beoordelingen van andere opleidingsinstituten.

Onze docenten

Onze docenten Onze docenten beschikken over jarenlange ervaring in het vak en als docent. De opleiding wordt onder andere verzorgd door fysio-, manueel- lymfetherapeuten en een sportpsycholoog. Hoofddocent is Jan Hermans, die in zijn lange carrière als fysiotherapeut en manueel therapeut veel (top)sporters heeft begeleid en bij uiteenlopende clubs heeft gewerkt (o.a. Feyenoord en PEC Zwolle). Jan is tevens docent Manuele Therapie aan de Hogeschool Rotterdam en het Institut für Angewandte Manuelle Therapie in Duitsland.

Klik op onderstaand docentenoverzicht voor meer informatie over onze andere leerkrachten.

Jacqueline de Goede

Dordrecht

Kwalificaties

Voedingsdeskundige, gewichtsconsulent met specialisaties 'kind en voeding' en 'sport en voeding'. Aangesloten bij beroepsvereniging waar coachingsvaardigheden een must zijn om aan de kwaliteitseisen te voldoen.

Ervaring

Jacqueline heeft sinds 2009 een eigen praktijk (De Goede-Lijn) waar zij de diverse doelgroepen begeleidt naar een gezonde leefstijl. Jacqueline is in het bezit van een onderwijsbevoegdheid.

Maurice Harder

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, master manueeltherapie, master sportfysiotherapie.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen is Maurice werkzaam bij T.I.M. Fysiotherapie in Bergschenhoek. Verder is hij docent fysio- en manueeltherapie aan de Hogeschool Rotterdam en lid van de Raad van Advies Sport en Massagetherapie van de ESPO. Maurice is in het verleden werkzaam geweest voor diverse amateur voetbalverenigingen.

Jan Hermans

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, master manueeltherapie

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen is Jan o.a. werkzaam bij T.I.M. Fysiotherapie in Bergschenhoek en voetbalvereniging Neptunus uit Schiebroek. Verder is hij docent manueeltherapie aan de Hogeschool Rotterdam en gastdocent aan het 'Institut für Manuelle Therapie' in Duitsland. Jan is de uitvinder van de XCO-trainer, technisch directeur van Tube Trainer BV en lid van de Raad van Advies Sport en Massagetherapie van de ESPO. In het verleden is Jan als fysio- en manueeltherapeut actief geweest bij diverse sportverenigingen en voor diverse (top)sporters waaronder honkbalvereniging Neptunus uit Rotterdam, voetbalvereniging DCV uit Krimpen a/d IJssel, voetbalvereniging BVV uit Barendrecht, voetbalvereniging XerxesDZB uit Rotterdam, hockeyclub HCR uit Rotterdam, Feyenoord (amateurs en BVO), Sparta (BVO) en PEC Zwolle (BVO).

Praktische informatie over de opleiding Sporttherapie

De opleiding Sporttherapie is een avondopleiding op hbo-niveau en beslaat 1 lesjaar. De lessen worden op maandagavond in Dordrecht en op woensdag in Tilburg aangeboden.

Competentiegericht onderwijs

Sporttherapie is een competentiegerichte opleiding.

Vooropleiding en adviesgesprek

U kunt deelnemen aan de opleiding Sporttherapie indien u beschikt over een diploma Sportmassage of een inhoudelijk gelijkwaardig diploma (met Anatomie en Fysiologie als onderdeel) en om examen te mogen doen een certificaat reanimatie/aed (maar dit kunt u ook later behalen). Beschikt u (nog) niet over het diploma Sportmassage, dan kunt u soms toch toegelaten worden op voorwaarde dat u tijdens de opleiding alsnog het diploma Sportmassage behaalt. Twijfelt u of de opleiding voor u geschikt is of wilt u weten hoe u de opleiding met uw werkzaamheden kunt combineren? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies. We zullen u eerlijk adviseren over uw geschiktheid en mogelijke drempels, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Kosten en vergoedingen

De kosten van de opleiding Sporttherapie hebben wij onderaan deze pagina voor u op een rijtje gezet. IVS Opleidingen biedt u de mogelijkheid om het cursusgeld gespreid te betalen. Als enige in Nederland bieden we u een vergoeding aan voor eventuele reiskosten indien de afstand tussen uw huis en opleidingslocatie meer dan 35 kilometer enkele reis bedraagt. Deze reiskostenvergoeding bedraagt € 0,15 per kilometer met een maximum van € 200,- per jaar. Onze kortingen zijn niet stapelbaar.

Examen

U mag aan het examen deelnemen als u minimaal 16 jaar oud bent en in het bezit bent van een geldig certificaat reanimatie/AED. Dit certificaat kunt u ook bij ons op school tijdens de opleiding sportmassage halen. U vindt op deze website meer informatie over het certificaat reanimatie/AED.

Inschrijfmogelijkheden
Locatie Lestijden Sluiting Aanvang Duur
Dordrecht Maandag: 19:00 - 22:00 uur 17-09-2018 24-09-2018 1 lesjaar
Tilburg Woensdag: 10:00 - 13:00 uur 19-09-2018 26-09-2018 1 lesjaar

Kosten van de opleiding Sporttherapie

Onderwijsbijdrage € 1850,00
Lesmateriaal € 214,00
Betaalopties 1x € 350,00 na inschrijving, restant: 1x € 1714,00
1x € 350,00 na inschrijving, restant: 5x € 349,00
1x € 350,00 na inschrijving, restant: 10x € 179,20

Studiekosten en de Belastingdienst

Komt u of uw werkgever in aanmerking voor teruggave van de studiekosten voor deze opleiding? Klik op de links voor meer informatie: particulieren, bedrijven.

Recensies voor de opleiding Sporttherapie

Onderstaand vindt u één of meer recensies die door oud-studenten van deze opleiding zijn achtergelaten op recensiewebsite Trustpilot.

Zeker naar IVS Opleidingen!

Zeer leuke opleiding instituut, goede docenten die u alles nauwkeurig uitleggen en hele leerzame lessen!

Zeker een aanrader!

 

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Erkenningen

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS

Privacyverklaring

Reiskostenvergoeding

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Formulieren en Bestanden

Inloopdagen

Parkeren

Blog

Blogartikelen

Nieuwsbrieven

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Linkprogramma

Inloggen

Vacaturebank

Opleidingen

Opleidingen

- Manuele Lymfetherapie

- Medisch Pedicure

- Massage

- Massagetherapie

- Oosterse Massagetherapie

- Pedicure

- Schoonheidsspecialist

- Sportmassage

- Sporttherapie

- Vitaliteitscoach

- Wellnessmassage

Na- en Bijscholing

- Cursussen

- Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Modellen

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Linkprogramma

Inloggen

Onze website gebruikt cookies

Door middel van cookies kunnen we onder meer uw instellingen/voorkeuren onthouden en u een gepersonaliseerde ervaring aanbieden. Daarnaast zijn cookies essentieel voor de functionaliteit van bepaalde onderdelen van de website.