Startpagina > Opleidingen > Opleiding Massage

Opleiding Massage

Studeren tijdens en na corona: Starten is gewoon mogelijk!

Meer weten? Lees hier meer over studeren bij IVS Opleidingen.

Een massage opleiding is een ideale basis voor iedereen die serieus met massage aan de slag wil. Na de opleiding bent u bevoegd masseur: u hebt het landelijk erkende branche diploma massage (MBO-niveau). U kunt dan een eigen praktijk starten of werken bij een sportvereniging, binnen een (paramedisch) team of samenwerken met een fysiotherapeut of sportschool.

De opleiding Massage duurt 9 maanden en wordt op 10 locaties door heel Nederland aangeboden. Na de opleiding bent u bevoegd masseur: u heeft het erkende diploma Massage. U kunt dan een eigen praktijk starten, werken binnen een (paramedisch) team of samenwerken met een fysiotherapeut of chiropractor.

Waarom IVS Opleidingen?

Massage is een fantastisch vak waar we de afgelopen 40 jaar al duizenden cursisten met succes in hebben opgeleid. Een groot deel van hen komt nog steeds regelmatig bij ons terug voor bij- en nascholing. We beschikken over een vast team aan deskundige docenten die de nieuwste ontwikkelingen in massage bijhouden en met je delen tijdens de opleiding.

Het slagingspercentage van onze cursisten bij het landelijk examen is met 87% aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde (66%).

Wij kiezen er bewust voor om alleen docenten met veel praktijkervaring in te zetten en in relatief kleine lesgroepen te werken. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke vragen en begeleiding. Bovendien beschikken we over leslocaties die we optimaal kunnen inrichten met de beste praktijkmaterialen. Zo garanderen we een kwaliteitsopleiding met tevreden cursisten. Kijk gerust eens op de onafhankelijke website Trustpilot naar de beoordelingen van onze cursisten en vergelijk ze met de beoordelingen van andere opleidingsinstituten.

Inhoud opleiding

Theoretische vakken zijn:

 • Anatomie
 • Toegepaste fysiologie
 • Massagetheorie

Als enige in Nederland bieden we het vak 'toegepaste fysiologie' aan tijdens de opleiding massage. Dit vak behandelt niet alleen de werking van het menselijk lichaam, maar verbindt die direct aan de massage. Zo krijgt u nog meer inzicht in de effecten van bepaalde massagetechnieken op het menselijk lichaam en onderscheidt u zich straks van andere masseurs.

Praktijk vakken zijn:

Tijdens de praktijklessen leert de student massagetechnieken gericht op alle disciplines. Massage kan een bijdrage leveren aan ontspanning, het verbeteren van de doorbloeding en vermindering van spierpijn.

Naast de 80 contacturen besteedt u nog ongeveer 80 uur aan zelfstudie. Als u daarbij rekening houdt met vakanties en feestdagen, betekent dit dat u zo'n 5 uur per week moet reserveren voor de opleiding, plus eventuele reistijd.

De opleiding tot masseur is een heel leuke opleiding, die in een redelijk kort tijdsbestek te volgen is. Om teleurstellingen te voorkomen is het goed om te weten, dat het geen eenvoudige opleiding is. Om het diploma Massage te kunnen behalen, is het nodig om intensief met de stof bezig te zijn.

IVS Opleidingen doet er alles aan om je tijdens de opleiding te ondersteunen. Zo organiseren we huiswerkbegeleidingsuren en oefenochtenden, waar iedere student gebruik van kan maken. Ook stimuleren we het maken van oefen- en studiegroepjes zodat je op elkaar kunt oefenen en samen de stof door kunt nemen.

Docenten

Onze docenten beschikken over jarenlange ervaring in het vak en als docent. De opleiding wordt verzorgd door fysiotherapeuten, docenten lichamelijke opvoeding, massage- en sporttherapeuten en door ervaren mensen uit het werkveld. Alle docenten zijn uiteraard ook zelf masseur en tevens vaak getraind als examinator. U zult begrijpen dat deze mensen nauw bij het werkveld betrokken zijn. Zij zien het als hún taak u deskundig op te leiden, zodat u dit mooie beroep kunt uitoefenen.

Timmy Scheepbouwer

Bodegraven, Dordrecht, Eindhoven, Roosendaal, Tilburg

Kwalificaties

Fontys Sporthogeschool, toegepaste psychologie, sportmassage.

Ervaring

Ik ben in het bezit van een eerste graad lesgeefbevoegdheid en werkzaam als theorie en praktijk docent bij IVS Opleidingen.

Sinds 2014 ben ik docent sportmassage bij IVS opleidingen. Ik ben geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en probeer deze dan ook tijdens mijn lessen te gebruiken. Ik werk graag met filmpjes en/of apps om bepaalde theorie te verduidelijken.

Hans Floor

Apeldoorn, Zwolle

Kwalificaties

Sportmassage, diverse specialisaties, EHBO, reanimatie/AED.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen heeft Hans een eigen massagepraktijk in Apeldoorn, is hij leerlingbegeleider/verzuimcoördinator in het middelbaar onderwijs en is hij als instucteur actief voor het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatieraad. Hans is al sinds 1996 verbonden met IVS Opleidingen als theorie- en praktijkdocent en is examinator voor de ESPO.

Ik sta altijd open voor nieuwe ontwikkelingen en ben daar altijd nieuwsgierig naar. Mijn 'boterham' verdien ik momenteel voornamelijk als leerlingbegeleider/verzuimcoördinator in het middelbaar onderwijs. Daarvoor heb ik fulltime gewerkt als instructeur EHBO/BHV voor een Arbodienst.

Nicolette Korthuis

Dordrecht, Roosendaal, Tilburg

Kwalificaties

Sportmassage, sporttherapie, massagetherapie, natuurgeneeskundig therapeut en SIVAS therapeut.
Nicolette is tevens in het bezit van een BATC erkenning.

Ervaring

Nicolette is inmiddels ruim 20 jaar actief als theorie- en praktijkdocent sportmassage voor IVS Opleidingen. Daarnaast heeft Nicolette een eigen praktijk en is zij examinator voor de ESPO.

Na mijn opleiding sportmassage bij IVS Opleidingen heeft het 'massagevirus' mij niet meer los gelaten. Ik ben er achter gekomen dat hoe meer je weet, hoe meer je er achter komt dat je eigenlijk niet zo veel weet. Het is een vak wat altijd in beweging is en waarmee je kunt blijven leren. Daarom ben ik eigenlijk zelf altijd nog bezig met het volgen van allerlei cursussen en opleidingen. Buiten het werken in mijn eigen praktijk, het lesgeven en examineren ben ik ook nog hardlooptrainer bij een atletiekvereniging in Roosendaal. Daar geef ik 1 tot 2 maal per week training aan recreanten.

Ad Scheepbouwer

Antwerpen, Bodegraven, Breda, Dordrecht, Eindhoven, Tilburg

Kwalificaties

Academie voor Lichamelijke Opvoeding, sportmassage, diverse specialisaties.

Ervaring

Ad is de eigenaar IVS Opleidingen en heeft 35 jaar ervaring als 1e graads docent. Naast het verzorgen van de praktijklessen sportmassage heeft hij diverse bestuursfuncties vervuld bij o.a. het NGS, de NESPG en momenteel opleider examinatoren ESPO.

Ik heb 12 jaar lang als docent lichamelijke opvoeding gewerkt voor de gemeente Ridderkerk en ben daarnaast een eigen opleidingsinstituut begonnen. In verband met te drukke werkzaamheden heb ik mijn baan als docent lichamelijke opvoeding opgegeven om mij volledig op IVS Opleidingen te kunnen richten.

Ed Weesie

Breda, Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Sportmassage, Massage-en sporttherapie
HBO medische basiskennis
HBO Plato –Anatomie, Fysiologie, Psychologie
Ed is tevens in het bezit van een BATC erkenning

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden bij IVS heeft Ed een eigen praktijk en is hij verbonden aan de voetbalhoofdklasser Xerxes DZB.

Sportmassage maar vooral Massage-en Sporttherapie is een mooi vak. Door de combinatie, persoonlijk contact, kennis van het menselijk lichaam en mensen aanzetten tot bewegen, kan ik veel van mezelf kwijt. Ik vind het leuk dit enthousiasme over te brengen tijdens de lessen sportmassage.

Hans van der Weijden

Den Bosch

Kwalificaties

Anatomie, fysiologie, pathologie, echografie en sportmassage.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen is Hans specialistisch echografielaborant in twee ziekenhuizen en 1e graads docent anatomie, fysiologie, pathologie en echografie voor meerdere primaire en specialistische vervolgopleidingen in de gezondheidszorg. Daarnaast is hij sportverzorger, begeleider én trainer bij een korfbalvereniging en examinator voor de ESPO.

Ik ben zeer geïnteresseerd in het menselijk lichaam in al zijn facetten en deel mijn kennis graag met anderen.

Opleidingsvarianten

De zelfstudie theorie variant is alleen mogelijk op onze reguliere opleidingen die in september en oktober van start gaan. Wij raden deze lesoptie alleen maar aan als u een behoorlijke voorkennis of een andere affiniteit met de theorie vakken anatomie en fysiologie heeft. Als u hierover twijfelt, neem dan gerust even contact met ons op zodat wij met u kunnen bespreken of deze optie bij u past.

Het opleidingsinstituut beidt voor het niet volgen van de theorielessen een korting aan op de onderwijsbijdrage. U dient er wel rekening mee te houden dat u wel examen moet doen in alle theorievakken omdat de examenbureaus geen vrijstellingen geven op basis van uw vooropleiding.

Praktische informatie

Leslocaties

De opleiding massage geven we op een groot aantal locaties in Nederland en België. U kunt de opleiding volgen in Antwerpen, Apeldoorn, Breda, Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Roosendaal, Rotterdam, Tilburg en Zwolle.

Voor de meeste leslocaties is er één lesavond per week en zal er wisselend theorie- en praktijkles gegeven worden. Tijdens de praktijklessen wordt er gemengd geoefend, zodat de student zo adequaat mogelijk op het examen en de praktijk wordt voorbereid.

Lesondersteuning

De opleiding tot masseur is een heel leuke opleiding, die in een redelijk kort tijdsbestek te volgen is. Het is goed om te weten, dat het geen eenvoudige opleiding is. Om het diploma massage te kunnen behalen, is het nodig om intensief met de stof bezig te zijn. IVS Opleidingen doet er alles aan om u tijdens de opleiding te ondersteunen. Zo organiseren we huiswerkbegeleidingsuren en oefenochtenden, waar iedere student gebruik van kan maken. Ook stimuleren we het maken van oefen- en studiegroepjes zodat u op elkaar kunt oefenen en samen de stof door kunt nemen.

Vooropleiding en adviesgesprek

In principe kan iedereen aan de opleiding deelnemen. Een specifieke vooropleiding is niet vereist, maar het volgende is wel wenselijk:

 • Voldoende leervermogen om de theorie te kunnen verwerken
 • Motivatie
 • Doorzettingsvermogen
 • Voldoende ruimte in de agenda (ongeveer 5 uur per week)

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft of u wilt graag een keer een les bijwonen, maak dan even een afspraak met onze administratie of schrijf u via deze website in voor één van onze inloopdagen. Helaas is dat tijdens de zomermaanden niet mogelijk. Uiteraard bent u altijd, na het maken van een afspraak, welkom!

Twijfelt u of de opleiding geschikt is? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies. We zullen u eerlijk adviseren over uw geschiktheid en mogelijke drempels, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Reiskostenvergoeding

Deze opleiding komt in aanmerking voor een reiskostenvergoeding tot € 200,00.

Zie voorwaarden. Zelfstudie uitgezonderd. Niet te combineren met doorstudeerpremie of vroegboekkorting.

Examen

U kunt de opleiding afsluiten met een erkend diploma, uiteraard is dat niet verplicht. De keuze is aan u. Er zijn een aantal mogelijkheden en wij adviseren u hier graag over. Tijdens de opleiding komt dit zeker aan bod. 

U mag aan het examen deelnemen als u minimaal 16 jaar oud bent en in het bezit bent van een geldig certificaat reanimatie/AED. Dit certificaat kunt u ook bij ons op school tijdens de opleiding halen. U vindt op deze website meer informatie over het certificaat reanimatie/AED. 

Het examen van de opleiding bestaat uit enkele theoretische examens en uit een praktijkexamen. De theorietoetsen zijn digitaal en u kunt zelf bepalen wanneer en waar u examen gaat doen. Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen: massage en sportverzorging. Alle praktijkexamens worden op een centrale locatie in Nederland afgenomen. De kosten van de examens zijn aan het examenbureau en staan los van de opleiding.  

Zojuist zijn de slagingspercentages van alle opleidingsinstituten over 2019 vrijgegeven en het blijkt dat IVS dit jaar wederom super hoog scoort met wel 87% geslaagde (sport)massage kandidaten. Echt iets waar wij heel trots op zijn.

Kostenoverzicht

Lesmateriaal

We vinden het belangrijk dat u altijd de nieuwste inzichten over theorie en praktijk van massage leert. Daarom werken we niet alleen met bestaande boeken, maar krijgt u ook een speciaal door ons samengestelde lesmap. In de lesmap vindt u alle benodigde stof voor de vakken anatomie, toegepaste fysiologie en massage. De prijs hiervan is € 67,50. Het bedrag voor de lesmap betaalt u voor aanvang van de opleiding, tegelijk met het cursusgeld. 

Enkele weken voor de start van de opleiding ontvangt u nog een bestelformulier waarmee u alle benodigde materialen eenvoudig kunt bestellen. Dat kan bij ons, maar ook elders o.a. bij Floop.nl. U bent daar geheel vrij in. Het is wel aan te bevelen om de materialen voor de eerste les in bezit te hebben.  

Kosten en vergoedingen

De kosten van de opleiding massage en de betaalopties hebben wij bij kostenoverzicht voor u uiteengezet. Daarnaast moet u rekening houden met bovengenoemde materialen, examengeld en eventuele reiskosten. 

IVS Opleidingen biedt u de mogelijkheid om het cursusgeld gespreid te betalen. Bovendien bieden we u als enige in Nederland een vergoeding aan voor eventuele reiskosten indien de afstand tussen uw huis en opleidingslocatie meer dan 35 kilometer enkele reis bedraagt. 

Onderstaand vindt u een overzicht van de kosten behorende bij de opleiding massage. Heeft u hierover nog vragen dan helpen wij u graag verder via mail of telefoon.

Kosten van de opleiding Massage

Regulier:

Onderwijsbijdrage€ 1025,00
Lesmap€ 67,50
Betaalopties
 • 1 x € 292,00 na inschrijving + 1 x € 800,00
 • 1 x € 280,00 na inschrijving + 2 x € 450,00
 • 1 x € 280,00 na inschrijving + 4 x € 225,00
 • 1 x € 300,00 na inschrijving + 8 x € 110,00

Zelfstudie theorie:

Onderwijsbijdrage€ 660,00
Lesmap€ 67,50
Betaalopties
 • 1 x € 200,00 na inschrijving + 1 x € 527,50
 • 1 x € 200,00 na inschrijving + 2 x € 271,75

Let op! Bij betaling in meerdere termijnen worden er administratiekosten in rekening gebracht.

Studiekosten en de Belastingdienst

Komt u of uw werkgever in aanmerking voor teruggave van de studiekosten voor deze opleiding? Klik op de links voor meer informatie: particulieren, bedrijven.

Ontvang tot 50% van uw studiekosten terug van de Belastingdienst!

Benieuwd naar uw belastingvoordeel? Met behulp van het onderstaand formulier kunt u uw belastingvoordeel voor dit jaar uitrekenen.

Dit rekenvoorbeeld is slechts een indicatie en is alleen van toepassing als de opleiding aansluit bij uw (toekomstige) beroep.

Aftrekbare studiekosten:

 • Onderwijsbijdrage en examengeld.
 • Lesmaterialen die door de onderwijsinstelling verplicht zijn gesteld.
 • Afschrijving van duurzame goederen.

Inschrijfmogelijkheden

In verband met het coronavirus moeten wij met een strak hygiëneprotocol gaan werken en dat houdt o.a. in dat wij met kleinere groepen gaan draaien. Schrijf u dus vroegtijdig in om teleurstellingen te voorkomen.

Kunnen wij u op meerdere leslocaties plaatsen dan is het verstandig om dit op het inschrijfformulier te vermelden. Een eventuele voorkeur kunt u aangeven via het 'berichtveld' op uw inschrijfformulier.

Inschrijfmogelijkheden
LocatieLestijdenAanvang
AntwerpenWoensdag: 19:30 - 22:30 uur 14-10-2020
ApeldoornWoensdag: 19:30 - 22:30 uur 14-10-2020
BredaDonderdag: 19:30 - 22:30 uur 15-10-2020
Den BoschMaandag: 19:30 - 22:30 uur 12-10-2020
DordrechtDinsdag: 9:30 - 12:30 uur 06-10-2020
DordrechtDinsdag: 19:30 - 22:30 uur 06-10-2020
DordrechtWoensdag: 9:30 - 12:30 uur 07-10-2020
DordrechtWoensdag: 19:30 - 22:30 uur 07-10-2020
DordrechtZaterdag: 9:30 - 12:30 uur 08-10-2020
DordrechtMaandag: 19:30 - 22:30 uur 12-10-2020
DordrechtDonderdag: 19:30 - 22:30 uur 15-10-2020
EindhovenDinsdag: 19:30 - 22:30 uur 13-10-2020
RoosendaalMaandag: 19:30 - 22:30 uur 12-10-2020
RotterdamDonderdag: 9:30 - 12:30 uur 15-10-2020
TilburgWoensdag: 19:30 - 22:30 uur 14-10-2020
ZwolleMaandag: 19:30 - 22:30 uur 12-10-2020

Reiskostenvergoeding

Deze opleiding komt in aanmerking voor een reiskostenvergoeding tot € 200,00.

Zie voorwaarden. Zelfstudie uitgezonderd. Niet te combineren met doorstudeerpremie of vroegboekkorting.

 

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Erkenningen

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS

Nieuwsbrieven

Privacyverklaring

Reiskostenvergoeding

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Inloopdagen

Parkeren

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Linkprogramma

Inloggen

Vacaturebank

Opleidingen

Overzicht

Manuele Lymfetherapie

Medisch Pedicure

Massage

Massagetherapie

Nagelstylist

Pedicure

Schoonheidsspecialist

Sportmassage

Sporttherapie

Visagist

Vitaliteitscoach

Wellnessmassage

Inschrijfformulier

Na- en Bijscholing

Overzicht

Cursussen

Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Modellen

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Linkprogramma

Inloggen

Onze website gebruikt cookies

Door middel van cookies kunnen we onder meer uw instellingen/voorkeuren onthouden en u een gepersonaliseerde ervaring aanbieden. Daarnaast zijn cookies essentieel voor de functionaliteit van bepaalde onderdelen van de website.