Startpagina > Opleidingen > Opleiding Sportmassage

Opleiding Sportmassage

De reguliere opleiding Sportmassage duurt 9 maanden (spoedopleiding 5 maanden) en wordt op 10 locaties door heel Nederland aangeboden. Na de opleiding bent u bevoegd sportmasseur: u heeft het erkende diploma Sportmassage (MBO-4 niveau). U kunt dan een eigen praktijk starten of werken bij een sportvereniging, binnen een (paramedisch) team of samenwerken met een fysiotherapeut of sportschool.

IVS Opleidingen beschikt als enige opleiding in Nederland over 39 jaar ervaring in het opleiden van sportmasseurs. Inmiddels hebben we al meer dan 5.000 mensen opgeleid tot bekwame sportmasseurs. Met onze ervaren docenten, mix van theorie en praktijk en persoonlijke aandacht weet u zeker dat u na afronding van de opleiding alle kneepjes van het vak beheerst.

Reiskostenvergoeding

Deze opleiding komt in aanmerking voor een reiskostenvergoeding tot € 200,00.

Zelfstudie uitgezonderd. Niet te combineren met doorstudeerpremie of vroegboekkorting.

Werken als sportmasseur

Sporters kunnen alleen goede prestaties leveren als ze deskundige begeleiding krijgen. Na de opleiding Sportmassage bent u dè specialist die daar garant voor staat. U weet alles van een effectieve en aangename sportmassage, maar ook van het voorkomen en behandelen van blessures.

En vergis u niet, behalve sporters hebben ook 'gewone', gezonde mensen baat bij een goede massage. U kunt na afronding van de opleiding dus een gevarieerde werkkring opbouwen.

Sommige afgestudeerden starten direct fulltime als sportmasseur. Anderen beginnen met enkele uren per week naast hun vaste baan en bouwen het langzaam op. Als sportmasseur heeft u tenslotte zelf de regie over het aantal uren en de tijden waarop u werkt.

Inhoud opleiding Sportmassage

Theoretische vakken zijn:

 • Anatomie
 • Toegepaste fysiologie
 • Massagetheorie
 • Kwaliteitszorg
 • Sporthygiëne

Praktijk vakken zijn:

Tijdens de praktijklessen leert u de massagetechnieken die nodig zijn voor de verschillende sportdisciplines. Denk daarnaast nog o.a. aan:

 • Tapen
 • Bandageren
 • EHBSO

Als enige in Nederland bieden we het vak 'toegepaste fysiologie' aan tijdens de opleiding Sportmassage. Dit vak behandelt niet alleen de werking van het menselijk lichaam, maar verbindt die direct aan de massage. Zo krijgt u nog meer inzicht in de effecten van bepaalde massagetechnieken op het menselijk lichaam en onderscheidt u zich straks van andere sportmasseurs.

Naast de 100 contacturen besteedt u nog ongeveer 100 uur aan zelfstudie. Als u daarbij rekening houdt met vakanties en feestdagen, betekent dit dat u zo'n 6 uur per week moet reserveren voor de opleiding, plus eventuele reistijd.

Waarom IVS Opleidingen?

Sportmassage is een fantastisch vak waar we de afgelopen 39 jaar al duizenden cursisten met succes in hebben opgeleid. Een groot deel van hen komt nog steeds regelmatig bij ons terug voor bij- en nascholing. We beschikken over een vast team aan deskundige docenten die de nieuwste ontwikkelingen in sportmassage bijhouden en met u delen tijdens de opleiding.

Het slagingspercentage van onze cursisten bij het landelijk examen is met 87% aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde (66%).

We zijn misschien niet de goedkoopste opleiding. We kiezen er namelijk bewust voor om alleen docenten met veel praktijkervaring in te zetten en in relatief kleine lesgroepen te werken. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke vragen en begeleiding. Bovendien beschikken we over leslocaties die we optimaal kunnen inrichten met de beste praktijkmaterialen. Zo garanderen we een kwaliteitsopleiding met tevreden cursisten. Kijk gerust eens op de onafhankelijke website Trustpilot naar de beoordelingen van onze cursisten en vergelijk ze met de beoordelingen van andere opleidingsinstituten.

De opleiding tot sportmasseur is een heel leuke opleiding, die in een redelijk kort tijdsbestek te volgen is. Om teleurstellingen te voorkomen is het goed om te weten, dat het geen eenvoudige opleiding is. Om het diploma sportmassage te kunnen behalen, is het nodig om intensief met de stof bezig te zijn.

IVS Opleidingen doet er alles aan om u tijdens de opleiding te ondersteunen. Zo organiseren we huiswerkbegeleidingsuren en oefenochtenden, waar iedere student gebruik van kan maken. Ook stimuleren we het maken van oefen- en studiegroepjes zodat u op elkaar kunt oefenen en samen de stof door kunt nemen.

Timmy Scheepbouwer

Bodegraven, Dordrecht, Eindhoven, Roosendaal, Tilburg

Kwalificaties

Fontys Sporthogeschool, toegepaste psychologie, sportmassage.

Ervaring

Ik ben in het bezit van een eerste graad lesgeefbevoegdheid en werkzaam als theorie en praktijk docent bij IVS Opleidingen.

Sinds 2014 ben ik docent sportmassage bij IVS opleidingen. Ik ben geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en probeer deze dan ook tijdens mijn lessen te gebruiken. Ik werk graag met filmpjes en/of apps om bepaalde theorie te verduidelijken.

Bianca den Dunnen

Dordrecht, Rotterdam

Kwalificaties

Sportmassage, triggerpointtherapie en medical taping.

Ervaring

Naast haar werkzaamheden voor IVS Opleidingen in Dordrecht heeft Bianca een eigen massagepraktijk in Zevenbergen en is zij groepsles instructrice op diverse sportscholen.
Tevens is zij ESPO examinatrice voor de opleiding sportmassage.

Hans Floor

Apeldoorn, Zwolle

Kwalificaties

Sportmassage, diverse specialisaties, EHBO, reanimatie/AED.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen heeft Hans een eigen massagepraktijk in Apeldoorn, is hij leerlingbegeleider/verzuimcoördinator in het middelbaar onderwijs en is hij als instucteur actief voor het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatieraad. Hans is al sinds 1996 verbonden met IVS Opleidingen als theorie- en praktijkdocent en is examinator voor de ESPO.

Ik sta altijd open voor nieuwe ontwikkelingen en ben daar altijd nieuwsgierig naar. Mijn 'boterham' verdien ik momenteel voornamelijk als leerlingbegeleider/verzuimcoördinator in het middelbaar onderwijs. Daarvoor heb ik fulltime gewerkt als instructeur EHBO/BHV voor een Arbodienst.

Nicolette Korthuis

Dordrecht, Roosendaal, Tilburg

Kwalificaties

Sportmassage, sporttherapie, massagetherapie, natuurgeneeskundig therapeut en SIVAS therapeut.

Ervaring

Nicolette is inmiddels ruim 20 jaar actief als theorie- en praktijkdocent sportmassage voor IVS Opleidingen. Daarnaast heeft Nicolette een eigen praktijk en is zij examinator voor de ESPO.

Na mijn opleiding sportmassage bij IVS Opleidingen heeft het 'massagevirus' mij niet meer los gelaten. Ik ben er achter gekomen dat hoe meer je weet, hoe meer je er achter komt dat je eigenlijk niet zo veel weet. Het is een vak wat altijd in beweging is en waarmee je kunt blijven leren. Daarom ben ik eigenlijk zelf altijd nog bezig met het volgen van allerlei cursussen en opleidingen. Buiten het werken in mijn eigen praktijk, het lesgeven en examineren ben ik ook nog hardlooptrainer bij een atletiekvereniging in Roosendaal. Daar geef ik 1 tot 2 maal per week training aan recreanten.

Cees Krijgh

Roosendaal

Kwalificaties

Sportmassage, diverse specialisaties.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen werkt Cees als manager bij de Douane. Cees is al vele jaren werkzaam voor IVS Opleidingen en is examinator voor de ESPO.

Ik ben als voormalig voetballer in de sportmassage 'terecht gekomen'. Na een beenbreuk kon ik niet meer voetballen (sommige zullen beweren dat ik dat daarvoor ook al niet kon) en ben ik in 1992 de opleiding sportmassage gaan volgen. Gegrepen door de materie vond ik het een hele leuke opleiding en was het voor mij ook geen opgave om de opleiding te doorlopen.

Ad Scheepbouwer

Antwerpen, Bodegraven, Breda, Dordrecht, Eindhoven, Tilburg

Kwalificaties

Academie voor Lichamelijke Opvoeding, sportmassage, diverse specialisaties.

Ervaring

Ad is de eigenaar IVS Opleidingen en heeft 35 jaar ervaring als 1e graads docent. Naast het verzorgen van de praktijklessen sportmassage heeft hij diverse bestuursfuncties vervuld bij o.a. het NGS, de NESPG en momenteel opleider examinatoren ESPO.

Ik heb 12 jaar lang als docent lichamelijke opvoeding gewerkt voor de gemeente Ridderkerk en ben daarnaast een eigen opleidingsinstituut begonnen. In verband met te drukke werkzaamheden heb ik mijn baan als docent lichamelijke opvoeding opgegeven om mij volledig op IVS Opleidingen te kunnen richten.

Ed Weesie

Breda, Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Sportmassage, Massage-en sporttherapie
HBO medische basiskennis
HBO Plato –Anatomie, Fysiologie, Psychologie

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden bij IVS heeft Ed een eigen praktijk en is hij verbonden aan de voetbalhoofdklasser Xerxes DZB.

Sportmassage maar vooral Massage-en Sporttherapie is een mooi vak. Door de combinatie, persoonlijk contact, kennis van het menselijk lichaam en mensen aanzetten tot bewegen, kan ik veel van mezelf kwijt. Ik vind het leuk dit enthousiasme over te brengen tijdens de lessen sportmassage.

Hans van der Weijden

Den Bosch

Kwalificaties

Anatomie, fysiologie, pathologie, echografie en sportmassage.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen is Hans specialistisch echografielaborant in twee ziekenhuizen en 1e graads docent anatomie, fysiologie, pathologie en echografie voor meerdere primaire en specialistische vervolgopleidingen in de gezondheidszorg. Daarnaast is hij sportverzorger, begeleider én trainer bij een korfbalvereniging en examinator voor de ESPO.

Ik ben zeer geïnteresseerd in het menselijk lichaam in al zijn facetten en deel mijn kennis graag met anderen.

Onze docenten

Onze docenten beschikken over jarenlange ervaring in het vak en als docent. De opleiding wordt verzorgd door fysiotherapeuten, docenten lichamelijke opvoeding, massage- en sporttherapeuten en door ervaren mensen uit het werkveld. Alle docenten zijn uiteraard ook zelf sportmasseur en tevens vaak getraind als examinator. U zult begrijpen dat deze mensen nauw bij sport en sportverzorging betrokken zijn. Zij zien het als hún taak u deskundig op te leiden, zodat u dit mooie beroep kunt uitoefenen.

Kijkje in de keuken?

Download onze brochure en we nemen u in vogelvlucht mee door deze opleiding!

Praktische informatie over de opleiding sportmassage

Leslocaties

De opleiding sportmassage geven we op een groot aantal locaties in Nederland en België. U kunt de opleiding volgen in Antwerpen, Apeldoorn, Breda, Bodegraven, Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Roosendaal, Rotterdam, Tilburg en Zwolle.

Onze spoedopleiding sportmassage die vijf maanden duurt verzorgen wij één maal per jaar op onze locaties in Dordrecht, Rotterdam en Tilburg. Start januari/februari van ieder kalenderjaar.

Vooropleiding en adviesgesprek

In principe kan iedereen aan de opleiding deelnemen. Een specifieke vooropleiding is niet vereist, maar het volgende is wel wenselijk:

 • Voldoende leervermogen om de theorie te kunnen verwerken
 • Motivatie
 • Doorzettingsvermogen
 • Voldoende ruimte in de agenda (ongeveer 6 uur per week)

Twijfelt u of de opleiding geschikt is? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies. We zullen u eerlijk adviseren over uw geschiktheid en mogelijke drempels, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Lesmaterialen

We vinden het belangrijk dat u altijd de nieuwste inzichten over de theorie en praktijk van sportmassage leert. Daarom werken wij met een speciaal door ons samengestelde lesmap. In deze lesmap vindt u alle benodigde stof voor de vakken anatomie, toegepaste fysiologie, massage en sportverzorging. De prijs hiervan is € 89,00. Het bedrag voor de lesmap betaalt u voor aanvang van de opleiding, tegelijk met het cursusgeld.

Enkele weken voor de start van de opleiding ontvangt u nog een bestelformulier waarmee u alle benodigde materialen eenvoudig kunt bestellen. Dat kan bij ons, maar ook elders o.a. bij Floop.nl. U bent daar geheel vrij in. Het is wel aan te bevelen om de materialen voor de eerste les in bezit te hebben. 

Het dragen van hygiënische kleding met korte mouwen is verplicht tijdens de praktijklessen.

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft of u wilt graag een keer een les bijwonen, maak dan even een afspraak met onze administratie of schrijf u via deze website in voor één van onze inloopdagen.

Kosten en vergoedingen

De kosten van de opleiding sportmassage en de betaalopties hebben wij onderstaand voor u uiteengezet. Daarnaast moet u rekening houden met bovengenoemde materialen, examengeld en eventuele reiskosten.

IVS Opleidingen biedt u de mogelijkheid om het cursusgeld gespreid te betalen. Bovendien bieden we u als enige in Nederland een vergoeding aan voor eventuele reiskosten indien de afstand tussen uw huis en opleidingslocatie meer dan 35 kilometer enkele reis bedraagt. Deze reiskostenvergoeding bedraagt € 0,15 per kilometer met een maximum van € 200,00 per jaar.

Examen en diploma

Er zijn twee organisaties die het examen sportmassage mogen afnemen. Dit zijn de Examen Stichting Perimedische Opleidingen (ESPO) en het Nederlands Genootschap Sportmassage (NGS). De ESPO biedt de examens digitaal aan wat voor u als cursist veel gemak meebrengt. U beslist zelf bij welke organisatie, waar en wanneer u examen doet, wij zorgen voor een goede opleiding!

U mag aan het examen deelnemen als u minimaal 16 jaar oud bent en in het bezit bent van een geldig certificaat reanimatie/AED. Dit certificaat kunt u ook bij ons op school tijdens de opleiding sportmassage halen. U vindt op deze website meer informatie over het certificaat reanimatie/AED.

Het examen van de opleiding bestaat uit enkele theoretische examens en uit een praktijkexamen. De theorie-examens toetsen de kennis van anatomie, fysiologie, massage en sportverzorging.

Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen: massage en sportverzorging. Alle praktijkexamens worden op een centrale locatie in Nederland afgenomen.

Einde lestijden

Het is voor de docenten niet altijd makkelijk om precies op de aangegeven tijd te stoppen met de les. Daarom zijn de eindtijden van zowel een theorie- als een praktijk les binnen een marge van een half uur.

 • Eindtijd ochtend tussen 12.00 en 12.30 uur
 • Eindtijd middag tussen 15.30 en 16.00 uur
 • Eindtijd avond tussen 22.00 en 22.30 uur

Zelfstudie theorie variant

De zelfstudie theorie variant is alleen mogelijk op onze reguliere opleidingen die in september en oktober van start gaan. Wij raden deze lesoptie alleen maar aan als u een behoorlijke voorkennis of een andere affiniteit met de theorie vakken anatomie en fysiologie heeft. Als u hierover twijfelt, neem dan gerust even contact met ons op zodat wij met u kunnen bespreken of deze optie bij u past.

Het opleidingsinstituut biedt voor het niet volgen van de theorielessen een korting aan op de onderwijsbijdrage. U dient er wel rekening mee te houden dat u wel examen moet doen in alle theorievakken omdat de examenbureaus geen vrijstellingen geven op basis van uw vooropleiding.

Versnelde opleiding

Deze opleidingsvariant start elk jaar in januari/begin februari op onze locaties in Dordrecht, Rotterdam en Tilburg en duurt 5 maanden. Deze versnelde opleiding heeft dezelfde inhoud (één lesdag per week) maar het leertempo ligt een stuk hoger. 

In tegenstelling tot de reguliere opleiding wordt hier één hele lesdag per week gegeven. De ochtend van 09.30 uur tot 12.30 uur theorievakken en de middag van 13.00 uur tot 15.30/16.00 uur de praktijkvakken.

Hier is geen zelfstudie variant mogelijk.

Kosten van de opleiding Sportmassage

Regulier:

Onderwijsbijdrage€ 1095,00
Lesmap€ 89,00
Betaalopties
 • 1 x € 200,00 na inschrijving + 1 x € 984,00
 • 1 x € 229,00 na inschrijving + 2 x € 500,00
 • 1 x € 232,00 na inschrijving + 5 x € 200,00
 • 1 x € 244,00 na inschrijving + 8 x € 125,00

Spoedopleiding:

Onderwijsbijdrage€ 1095,00
Lesmap€ 89,00
Betaalopties
 • 1 x € 200,00 na inschrijving + 1 x € 984,00
 • 1 x € 229,00 na inschrijving + 2 x € 500,00
 • 1 x € 244,00 na inschrijving + 4 x € 250,00

Zelfstudie theorie:

Onderwijsbijdrage€ 845,00
Lesmap€ 89,00
Betaalopties
 • 1 x € 200,00 na inschrijving + 1 x € 734,00
 • 1 x € 211,00 na inschrijving + 2 x € 375,00
 • 1 x € 229,00 na inschrijving + 5 x € 150,00

Let op! Bij betaling in meerdere termijnen worden er administratiekosten in rekening gebracht.

Studiekosten en de Belastingdienst

Komt u of uw werkgever in aanmerking voor teruggave van de studiekosten voor deze opleiding? Klik op de links voor meer informatie: particulieren, bedrijven.

Inschrijfmogelijkheden
LocatieLestijdenSluitingAanvang
AntwerpenWoensdag: 19:30 - 22:30 uur 18-09-201902-10-2019
ApeldoornWoensdag: 19:30 - 22:30 uur 18-09-201902-10-2019
BodegravenWoensdag: 19:30 - 22:30 uur 18-09-201902-10-2019
BredaDonderdag: 19:30 - 22:30 uur 19-09-201903-10-2019
Den BoschMaandag: 19:30 - 22:30 uur 16-09-201930-09-2019
DordrechtDinsdag: 9:30 - 12:30 uur 10-09-201924-09-2019
DordrechtDinsdag: 19:30 - 22:30 uur 10-09-201924-09-2019
DordrechtWoensdag: 19:30 - 22:30 uur 11-09-201925-09-2019
DordrechtWoensdag: 9:30 - 12:30 uur 11-09-201925-09-2019
DordrechtDonderdag: 19:30 - 22:30 uur 19-09-201903-10-2019
DordrechtMaandag: 19:30 - 22:30 uur 23-09-201907-10-2019
EindhovenDinsdag: 19:30 - 22:30 uur 17-09-201901-10-2019
RoosendaalMaandag: 19:30 - 22:30 uur 16-09-201930-09-2019
RotterdamDonderdag: 9:30 - 12:30 uur 19-09-201903-10-2019
TilburgWoensdag: 19:30 - 22:30 uur 18-09-201902-10-2019
ZwolleMaandag: 19:30 - 22:30 uur 16-09-201930-09-2019

Recensies voor de opleiding Sportmassage

Onderstaand vindt u één of meer recensies die door oud-studenten van deze opleiding zijn achtergelaten op recensiewebsite Trustpilot.

Ondanks veel tegenslag, heel veel zelfvertrouwen gekregen

Ik heb ondanks mijn leeftijd 50 jaar toch voor de spoedopleiding Sportmassage gekozen. Vanaf de eerste dag direct alle begrippen van buitengeleerd met behulp van het programma wrts. De technieken in het begin allemaal onthouden was soms zwaar.
Ondanks weinig proefpersonen toch steeds zelfverzekerder met deze cursus aan de slag. Vooral onze cursusleidster Nicolette Korthuis die geen moment met haar armen en benen stil kan staan, daagde alle cursisten van begin af aan alle stof zeer begrijpelijk te maken. Het iedere week overhoren deed iedereen ook bij de les houden. Nicolette heeft mij heel sterk het vertrouwen gegeven dat ik het wel kon halen ondanks dat ik door een ongeluk een zware sleutelbeenblessure had opgelopen. Samen met mijn fysiotherapeut, huisarts, psycholoog en ook heel veel steun van mijn man, heb ik de cursus toch in een keer gehaald. De laatste 3 lessen mocht ik alleen maar luisteren en observeren. Veel van geleerd. Toppie!!!

Accreditaties

 • De opleiding Sportmassage is geaccrediteerd door de BMS.
 • De opleiding Sportmassage is erkend door het CRKBO.
 • De opleiding Sportmassage is geaccrediteerd door de ESPO.

Reiskostenvergoeding

Deze opleiding komt in aanmerking voor een reiskostenvergoeding tot € 200,00.

Zelfstudie uitgezonderd. Niet te combineren met doorstudeerpremie of vroegboekkorting.

Kijkje in de keuken?

Download onze brochure en we nemen u in vogelvlucht mee door deze opleiding!

Opleiding Sportmassage
5573
 

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Erkenningen

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS

Nieuwsbrieven

Privacyverklaring

Reiskostenvergoeding

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Formulieren en Bestanden

Inloopdagen

Parkeren

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Linkprogramma

Inloggen

Vacaturebank

Opleidingen

Overzicht

Manuele Lymfetherapie

Medisch Pedicure

Massage

Massagetherapie

Pedicure

Schoonheidsspecialist

Sportmassage

Sporttherapie

Vitaliteitscoach

Wellnessmassage

Inschrijfformulier

Na- en Bijscholing

Overzicht

Cursussen

Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Modellen

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Linkprogramma

Inloggen

Onze website gebruikt cookies

Door middel van cookies kunnen we onder meer uw instellingen/voorkeuren onthouden en u een gepersonaliseerde ervaring aanbieden. Daarnaast zijn cookies essentieel voor de functionaliteit van bepaalde onderdelen van de website.