Startpagina > Na- en Bijscholing > Cursussen > Bindweefselmassage

Cursus Bindweefselmassage

Bindweefselmassage 2

Bindweefselmassage is een therapievorm die uitgaat van het principe dat bepaalde prikkels, toegepast op de huid en het onderliggende bindweefsel, verder reiken dan alleen de behandelde locatie. Deze techniek activeert sensoren in de huid, waardoor er een respons in het lichaam opgewekt wordt die verder gaat dan het directe behandelgebied.

Bij bindweefselmassage worden specifieke gebieden behandeld die veranderingen vertonen, zoals stugheid of oneffenheden in de huid en het bindweefsel. Deze gebieden, bekend als bindweefselzones, zijn vaak het gevolg van verstoringen in het lichaam, zoals organische, spier- of gewrichtsaandoeningen.

Studenten leren tijdens de cursus niet alleen de technieken van bindweefselmassage, maar ook de achterliggende neurofysiologische en neuropsychologische theorieën.

De cursus verdiept het begrip van reflexbanen en reflexprocessen, wat essentieel is voor het doorgronden van de oorzaak van spier- en gewrichtsaandoeningen, alsmede de effectieve behandeling ervan.

Voor wie is de cursus bindweefselmassage geschikt?

Voor deelname aan de cursus, die op MBO+ niveau wordt gegeven, is een vooropleiding sportmassage ,massage,wellness massage of gelijkwaardig vereist.

Als er met goed gevolg is deelgenomen aan de cursus zal er een certificaat worden afgegeven.

Waarom kiezen voor de bindweefselmassage cursus bij IVS Opleidingen

Bij IVS Opleidingen delen we al meer dan 40 jaar onze passie voor massage en therapie met onze studenten. We zijn trots op de duizenden afgestudeerden die we hebben mogen opleiden tot vakbekwame professionals. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel, iets wat je terugziet in onze opleidingen en docenten. Onze ervaren docenten zijn niet alleen deskundigen in hun vak, maar hebben ook een hart voor het lesgeven en delen graag hun kennis en ervaring in de bindweefselmassage opleiding.

Wat leer je bij de cursus bindweefselmassage?

Bij de cursus bindweefselmassage van IVS Opleidingen krijgen studenten een combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden aangeboden. De cursus start met het leggen van een solide basis in de theorie achter bindweefselmassage, waarna studenten onder begeleiding van onze deskundige docent aan de slag gaan met praktische technieken. In kleine groepen werk je aan het verfijnen van je massagetechnieken en het toepassen van specifieke prikkels op de huid en het onderliggende bindweefsel.

Deze prikkels, toegepast via gespecialiseerde massagehandgrepen, zijn gericht op het activeren van sensoren in de huid die een respons in het gehele lichaam stimuleren, verder dan alleen het behandelde gebied. Studenten worden vaardig in het detecteren en adresseren van veranderingen in de huid en bindweefsel, zoals stugheid of oneffenheden, die kunnen duiden op dieper liggende fysieke verstoringen. Met deze vaardigheden zullen zij in staat zijn om effectieve bindweefselmassages uit te voeren die zowel herstellend als verlichtend werken voor de cliënt.

Als je meer wilt weten over wat bindweefselmassage is en welke technieken worden toegepast, kun je ons blog lezen over bindweefselmassage.

Theorie van de bindweefselmassage cursus

 • De basisprincipes van bindweefselmassage
 • Neurofysiologische en neuropsychologische aspecten van massage
 • Identificatie en behandeling van bindweefselzones
 • Reflexbanen en hun invloed op het lichaam

Een solide kennis van de anatomie en de theoretische achtergrond is cruciaal om de bindweefselmassage technieken veilig en effectief toe te passen. Onze ervaren docent zorgt voor een duidelijke uitleg en persoonlijke aandacht, zodat je alle nodige kennis en vaardigheden verwerft om deze gespecialiseerde massages in je praktijk te brengen.

Praktijk van de cursus bindweefselmassage

Tijdens de praktische sessies van de cursus bindweefselmassage zullen studenten hands-on leren hoe ze bindweefselmassage technieken moeten toepassen. Dit omvat:

 • Het toepassen van de juiste druk en bewegingen voor effectieve bindweefselmassage
 • Oefenen van huidplooitechnieken en huidverschuivingstechnieken
 • Herkennen en behandelen van bindweefselzones
 • Oefenen met echte case studies en scenario's

Met de kennis en vaardigheden opgedaan tijdens de cursus bindweefselmassage, zul je in staat zijn om cliënten uitgebreid te behandelen en je repertoire als therapeut aanzienlijk uit te breiden.

Accreditaties

 • De cursus bindweefselmassage is geaccrediteerd door de ESPO met 20 accreditatiepunten.

De docenten van de cursus bindweefselmassage

Bij IVS Opleidingen zetten ervaren docenten zich in om studenten meester te maken in de technieken van bindweefselmassage. Elk van hen is een professional met een rijke ervaring in de praktijk en een specialist in hun domein. De cursus bindweefselmassage wordt geleid door een diverse groep docenten, waaronder fysiotherapeuten en ervaren therapeuten die zelf ook in de voetsporen van een masseur hebben gestaan. Velen zijn bovendien bekwame examinatoren. Deze deskundigen brengen hun dagelijkse praktijkervaring mee naar de les, en dragen met passie hun kennis over. Ze hebben als missie jou volledig uit te rusten met de kennis en het vertrouwen om als gekwalificeerd bindweefselmasseur aan de slag te gaan.

Wat kost een cursus bindweefselmassage bij IVS

In het onderstaande overzicht vind je de kosten voor de cursus bindweefselmassage bij IVS Opleidingen, met daarbij de mogelijke betaalopties. Heb je vragen over de kosten of de manieren waarop je kunt betalen voor de cursus bindweefselmassage, neem dan gerust contact met ons op. We zijn bereikbaar via 078-6144934 of je kunt mailen.

Kosten van de Cursus Bindweefselmassage
Betaling in 1 Termijn
Onderwijsbijdrage
€ 300,00
Lesmateriaal
€ 50,00
Totaal € 350,00

Lestijden en data

De cursus bindweefselmassage is een integraal onderdeel van onze opleiding massagetherapie, maar is ook los te volgen. Voor inschrijving is het belangrijk dat je beschikt over voldoende kennis van anatomie en fysiologie. Neem contact op met onze administratie voor advies als je niet zeker weet of je over de benodigde voorkennis beschikt.

De cursus bindweefselmassage wordt gegeven op maandagavond van 19.30 tot 22.30 uur op de volgende data:

 • 9 januari 2024
 • 16 januari 2024

Voor meer informatie of advies kun je ons bereiken via 078-6144934 of e-mail.

Inschrijfmogelijkheden Cursus Bindweefselmassage
Locatie Lestijden Aanvang
Dordrecht
Di: 19:30 - 22:30 uurStartgarantie
09-01-2024

 Wanneer worden de lessen voor de cursus bindweefselmassage gegeven en wat zijn de tijden?

De lessen voor de cursus bindweefselmassage zijn gepland op maandagavond van 19.30 tot 22.30 uur. De specifieke data voor de komende cursus zijn 9 januari 2024 en 16 januari 2024. Voor meer informatie of als je verdere vragen hebt, kun je contact met ons opnemen via 078-6144934 of e-mail.

 Wat gebeurt er als ik een les van de cursus bindweefselmassage mis?

Omdat de cursus bindweefselmassage slechts op twee specifieke avonden plaatsvindt, is het niet altijd mogelijk om een gemiste les in te halen. Als je verhinderd bent voor een les, adviseren we je om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen om de opties te bespreken. We zullen ons best doen om een passende oplossing te vinden.

 Hoeveel uur moet ik investeren in de cursus bindweefselmassage bij IVS Opleidingen?

De totale studiebelasting voor de cursus bindweefselmassage bedraagt 12 uur, bestaande uit 6 contacturen verdeeld over twee lesavonden, plus 6 uur aanbevolen zelfstudie en praktijkoefening. De lessen vinden plaats op maandagavond van 19.30 tot 22.30 uur. Hoewel we verwachten dat deelnemers al de nodige basiskennis hebben, kan de werkelijke studiebelasting variëren op basis van je ervaring en discipline. We raden je aan om naast de lessen tijd vrij te maken voor zelfstudie en het oefenen van de aangeleerde technieken om het meeste uit de cursus te halen.

 Hoe groot zijn de groepen tijdens de cursus bindweefselmassage?

Om de kwaliteit van onze cursus bindweefselmassage te waarborgen en elke student persoonlijke aandacht te kunnen geven, hanteren we kleine groepen. We streven naar een maximum van 16 studenten per groep. Dit zorgt ervoor dat je als student de fijne kneepjes van de bindweefselmassage technieken goed kunt leren en oefenen onder directe begeleiding van onze ervaren docenten.

 Voor wie is de cursus bindweefselmassage bedoeld en welke voorkennis is vereist?

Onze cursus bindweefselmassage is bedoeld voor professionals zoals sportmasseurs, massagetherapeuten en fysiotherapeuten, die hun vaardigheden willen uitbreiden met bindweefselmassage technieken. Basiskennis van anatomie is vereist voor een succesvolle deelname. Onze ervaren docenten zorgen voor een duidelijke uitleg en begeleiding, waardoor deelnemers, ongeacht hun voorgaande ervaring, de technieken effectief en veilig leren toepassen. We raden aan om voorafgaand aan de cursus je kennis van anatomie op te frissen, zodat je optimaal kunt profiteren van de cursus.

 Welke gespecialiseerde massage cursussen biedt IVS Opleidingen aan?

Bij IVS Opleidingen kun je naast onze beroepsopleidingen ook kiezen voor gespecialiseerde massage cursussen. Een populaire keuze onder onze aanbod is de cursus dry neelding.

Deze cursus is uitstekend geschikt voor professionals die hun kennis willen uitbreiden met de Dry Needling techniek. Voor meer informatie over ons gehele aanbod aan opleidingen en cursussen, Dit zijn onze beroepsopleidingen:

Daarnaast kan je bij IVS ook terecht voor verschillende massage cursussen, zoals:

Opleidingen

Overzichtspagina

Leefstijlcoach

Manuele Lymfetherapie

Massage

Massagetherapie

Medisch Pedicure

Pedicure (Branchediploma)

Sportmassage

Sporttherapie

Vitaliteitscoach

Wellness massage

Alle Opleidingen

Na- en Bijscholing

Inschrijfformulier

Cursussen

Overzichtspagina

Bindweefselmassage

Dry Needling

Ergocoach

Manuele Lymfedrainage: Basis

Massage

Pijn, Stress, Bewegen en Bindweefsel

Slaaptherapie

Alle Cursussen

Inschrijfformulier

Workshops

Overzichtspagina

Bamboemassage

Buikmassage

Cuppingmassage

Handmassage

Hotstone Massage

Indian Head Massage: Ruglig

Lomi Lomi: Totaal

Voet- en Onderbeenmassage

Zwangerschapsmassage

Alle Workshops

Passe-partout

Inschrijfformulier

E-learning

Overzichtspagina

Anatomie

De Kracht van Social Media

Fysiologie

Alle E-learning

Activiteiten

Overzichtspagina

BMS-oefensessies

Aanmelden als Model

Veilingen

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Inloggen

Over Ons

Startpagina

IVS Opleidingen

Leslocaties

Contact

Blog

Vacaturebank

Docenten

Nieuwsbrieven

Annuleringsverzekering

Doorstudeerpremie

Veelgestelde Vragen

Lokaalverhuur

Formulieren en Bestanden

Privacyverklaring