Startpagina > Opleidingen > Opleiding Massagetherapie

Opleiding Massagetherapie

De éénjarige dagopleiding Massagetherapie is ideaal voor sport- en wellnessmasseurs die hun kennis en vaardigheden willen verbreden om hun cliënten nog beter te kunnen begeleiden en behandelen. IVS Opleidingen biedt u een brede, holistische opleiding op hbo-niveau. De opleiding wordt één dag per week in Dordrecht aangeboden, met uitzondering van de reguliere vakantie- en feestdagen. 

Massagetherapie is een breed vak met veel mogelijkheden. Een vak wat een gedegen basis nodig heeft wat een fundament legt voor een succesvolle en fascinerende loopbaan. Een basis die zelfvertrouwen geeft en vaardigheden die nodig zijn om dit vak goed uit te oefenen. Een vak met beroepsperspectieven die je enorm zullen voeden door het directe en diepe contact met je medemens. Door het kunnen begeleiden van levensprocessen en helpen oplossen van problemen.

Werken als massagetherapeut

Een bevoegd massagetherapeut beschikt over verschillende onderzoekmethodes en behandelvormen in combinatie met medische kennis en gebruikt die om mensen met uiteenlopende wervelkolom gerelateerde (pijn)klachten te behandelen. Veel van onze afgestudeerden werken in een eigen of gecombineerde praktijk, waarin ze niet alleen mensen behandelen met klachten aan het bewegingsapparaat, maar ook met klachten als hoofdpijn, stress, burn-out en slapeloosheid. Dat maakt het beroep enorm gevarieerd en geeft u ook allerlei mogelijkheden om u te specialiseren.

Met onze handen zijn wij in staat de ander op dusdanige wijze te benaderen dat het zelf herstellend vermogen, dat in ieder mens aanwezig is, optimaal wordt aangezet. In opleiding tot massagetherapeut zult u leren welke behandelvormen er zijn, wie en wanneer u kunt behandelen en hoe u mensen kunt motiveren zelf verantwoording te nemen voor hun welbevinden.

De aangeleerde therapeutische vaardigheden, zoals bijvoorbeeld bindweefselmassage, lymfedrainage, ergotherapie, mobilisaties van de wervelkolom en de perifere gewrichten, oefentherapie en therapeutische massagetechnieken, kunnen gebruikt worden in verschillende reguliere (sport)(wellness)massagebehandelingen.

Waarom IVS Opleidingen?

IVS Opleidingen kiest er bewust voor om alleen ervaren docenten in te zetten en in relatief kleine lesgroepen te werken. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke vragen en begeleiding. Bovendien beschikken we over eigen leslocaties waardoor we deze optimaal kunnen inrichten met de beste praktijkmaterialen. We investeren voortdurend in inhoudelijke vernieuwing van onze opleidingen en lopen daar in voorop. Deze inspanningen zijn zichtbaar in onze slagingspercentages, want die zijn relatief hoog. Zo behaalde in 2018, 86,4% van onze studenten en in 2019 zelfs 100 % het landelijk erkende ESPO diploma Massagetherapie. Kijk gerust eens op de onafhankelijke website Trustpilot naar de beoordelingen van onze cursisten en vergelijk ze met de beoordelingen van andere opleidingsinstituten.

Inhoud van de opleiding

Tijdens deze éénjarige opleiding krijgt u een uitgebreid kennisfundament en leert u veel uiteenlopende onderzoek- en behandeltechnieken. IVS Opleidingen hanteert tijdens de opleiding het Westers Materiemodel. Dit medisch model gaat er van uit dat elke klacht een gevolg is van een mechanische verstoring in een systeem, in dit geval het menselijk lichaam. Volgens dit model is een cliënt genezen als de verstoring is opgeheven. Tegelijkertijd geeft het model aan dat lichaam en geest een geheel zijn. Dat komt tot uiting in de holistische aanpak van klachten. Massagetherapie is een praktijkgerichte opleiding, met een gedegen theoretische basis. Anatomie, Fysiologie, Pathologie en Pathofysiologie zijn belangrijke vakken binnen de opleiding.

Een greep uit de belangrijkste onderwerpen:

 • Het conceptueel kader van de massagetherapeut
 • Communicatie en coaching
 • Het bindweefsel van het menselijk lichaam
 • De belangrijkste systemen van het menselijk lichaam
 • De relatie tussen stress, pijn en bewegen
 • Chronische stress en prestaties
 • De invloed van stress op het houding-/bewegingsapparaat
 • De substantiële dimensie van stress (stressrespons), pijn en bewegen
 • Bindweefsel- en orgaanspecifieke veranderingen in de huid, spieren en gewrichten
 • Manuele lymfedrainage
 • Oefentherapie
 • Slaapoefentherapie
 • Ergotherapie
 • Triggerpoint therapie
 • Therapeutische massagetechnieken 
 • Proprioceptieve neuromusculaire fascilitatie 
 • Het doen van onderzoek en behandelen (patronen en profielen)
 • Klinisch redeneren: op basis van casuïstiek leert u behandelkeuzes maken

De module onderzoek en behandelen (die het grootste deel van de cursus in beslag neemt is verweven in de opleiding en is niet los als module te volgen.

Docenten

Onze docenten beschikken over jarenlange ervaring in het vak en als docent. Hoofddocent is Jan Hermans, die in zijn lange carrière als fysiotherapeut en manueel therapeut veel (top)sporters heeft begeleid en bij uiteenlopende clubs heeft gewerkt (o.a. Feyenoord en PEC Zwolle). Jan is tevens docent Manuele Therapie aan de Hogeschool Rotterdam en het Institut für Angewandte Manuelle Therapie in Duitsland.

Klik op onderstaand docentenoverzicht voor meer informatie over onze andere leerkrachten.

Jan Hermans

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, master manueeltherapie

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen is Jan o.a. werkzaam bij T.I.M. Fysiotherapie in Bergschenhoek en voetbalvereniging R.V.& A.V. Sparta. Verder is hij gastdocent aan het 'Institut für Manuelle Therapie' in Duitsland. Jan is de uitvinder van de XCO-trainer, technisch directeur van Tube Trainer BV en lid van de Raad van Advies Sport en Massagetherapie van de ESPO. In het verleden is Jan als fysio- en manueeltherapeut actief geweest bij diverse sportverenigingen en voor diverse (top)sporters waaronder honkbalvereniging Neptunus uit Rotterdam, voetbalvereniging DCV uit Krimpen a/d IJssel, voetbalvereniging BVV uit Barendrecht, voetbalvereniging XerxesDZB uit Rotterdam, hockeyclub HCR uit Rotterdam, Feyenoord (amateurs en BVO), Sparta (BVO) en PEC Zwolle (BVO).

Laura van Acker

Dordrecht

Kwalificaties

HBO oefentherapie Cesar en fysiotherapie, met de specialisaties slaapoefentherapie, sportoefentherapie en werkplekadviseur.

Ervaring

Momenteel ben ik werkzaam als sport- & slaapoefentherapeut en fysiotherapeut op meerdere locaties in Breda.

Maurice Harder

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, master manueeltherapie, master sportfysiotherapie.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen is Maurice werkzaam bij Hofland & van Geest in Kwintsheul. Verder is hij docent fysio- en manueeltherapie aan de Hogeschool Rotterdam en lid van de Raad van Advies Sport en Massagetherapie van de ESPO. Maurice is in het verleden werkzaam geweest voor diverse amateur voetbalverenigingen.

Lars van Kester

Dordrecht

Kwalificaties

Fysiotherapeut, Orthomoleculair geneeskundige

Ervaring

Fysiotherapeut bij Fysio Balance te Rotterdam en Numansdorp, WdK Fysiotherapie te Poeldijk

Margo Muijselaar

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, manuele therapie en adem- en ontspanningstherapie volgens de methode van Dixhoorn.

Ervaring

Naast de werkzaamheden voor IVS Opleidingen heeft Margo een eigen fysiotherapiepraktijk in Schiedam.

"Veel gezondheidsproblemen gaan gepaard met een verhoogde gespannenheid van de cliënt. Met ontspanningstherapie volgens de methode van Dixhoorn oefen, onderzoek en vergroot je het vermogen tot spanningsregulatie."

Lara van Rijmenam

Dordrecht

Kwalificaties

Fysiotherapie, master manuele therapie, na- en bijscholing.

Ervaring

Naast haar werkzaamheden bij IVS Opleidingen doceert Lara van Rijmenam fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam en is zij werkzaam in een eerste lijn fysiotherapiepraktijk.

"Mijn voorkeursgebied ligt altijd bij de communicatie tussen cliënt en therapeut. Iedere ontmoeting begint immers met verbale en non-verbale communicatie. De waarde van communicatie is immens en daarom essentieel voor hulpverleners."

Esther Streur

Dordrecht

Kwalificaties

Sportmassage, massagetherapie, haptonomische massage, psycho-fysieke integratietherapie, lymfetherapie

Ervaring

Naast haar werkzaamheden bij IVS Opleidingen heeft Esther een eigen praktijk in Hardinxveld-Giessendam.
Vanuit de drogisterij waar zij al met het virus van kennis en de mogelijkheden van het menselijk lichaam besmet werd, was de stap naar het lichaamswerk een bijna logisch gevolg.

De kracht en toepasbaarheid van manuele lymfedrainage is vele malen groter dan men zich bewust is. Dat is wat Esther motiveert om de opleiding lymfetherapie te geven. Niet doorgegeven kennis is verloren kennis.

Opleidingsvarianten

De opleiding Massagetherapie is een ESPO erkende, één jarige dagopleiding op HBO-niveau die gedurende één dag per week in Dordrecht wordt aangeboden. 

U kunt kiezen voor 2 dagen:

 • Donderdag zijn de lestijden van 10.00 tot 15.00 uur. LET OP: De eerste module (Pijn, stress en bewegen) is op 4 zaterdagen van 09.00 tot 12.00 uur. Alle overige lessen vinden plaats op donderdag. 
 • Zaterdag zijn de lestijden van 09.00 tot 12.30 uur, met uitzondering van een aantal lessen die tot 15.00 uur duren. Dit geldt o.a. voor lymfetherapie, oefentherapie, communicatie en coaching (sommigen als online training). De zaterdag opleiding heeft een gelijk aantal contacturen als de donderdag, echter is deze iets anders ingericht. 

Alle lestijden zijn onder voorbehoud van de lesstof en kunnen eerder of iets later eindigen.

Praktische informatie

Leslocaties

De opleiding massagetherapie wordt uitsluitend op onze locatie in Dordrecht verzorgd. Woont u ver weg (meer dan 35 km. van onze locatie) en wilt u toch graag vanwege de kwaliteit bij ons op school komen, dan komt u in aanmerking voor onze reisgeldvergoeding.

Lesondersteuning

De opleiding tot massagetherapeut is een zeer professionele opleiding, die in een redelijk kort tijdsbestek te volgen is. Het is goed om te weten, dat het geen eenvoudige opleiding is. Om het diploma massagetherapie te kunnen behalen, is het nodig om intensief met de stof bezig te zijn. IVS Opleidingen doet er alles aan om u tijdens de opleiding te ondersteunen.

Zo organiseren we: 

 • huiswerkbegeleidingsuren en
 • oefenochtenden, waar iedere student gebruik van kan maken
 • ook stimuleren we het maken van oefen- en studiegroepjes zodat u op elkaar kunt oefenen en samen de stof door kunt nemen.

Vooropleiding en adviesgesprek

Deelnemen aan de opleiding is mogelijk als u beschikt over een vooropleiding (sport)massage, wellnessmassage of over een gelijkwaardige opleiding op minimaal mbo-niveau 4 waarbij u voldoende kennis hebt opgedaan over anatomie en fysiologie. Twijfelt u of u voldoet aan onze vooropleidingseisen? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken in dat geval samen met u of u voldoet aan de vooropleidingseisen of hoe u op termijn aan deze eisen kunt voldoen.

 • Wij adviseren als vooropleiding de opleiding (sport-wellnessmassage)
 • Motivatie
 • Doorzettingsvermogen
 • Voldoende ruimte in de agenda (ongeveer 6 tot 8 uur per week)

Wat krijg je allemaal:

 • Een geweldige opleiding
 • Boekenpakket
 • Blackboard account (online leeromgeving)
 • Online video's en PP presentaties
 • Huiswerkbegeleiding (indien gewenst)
 • Reisgeldvergoeding (indien van toepassing)
 • Vrij gebruik van oefenlokalen
 • Aspirant-lidmaatschap Belangenvereniging BMS: Vakblad de 'Message', oefensessies, activiteiten, studentverzekering etc.
 • 10% korting bij floop.nl, webshop voor al uw producten op het gebied van massage en sportverzorging
 • Landelijk erkend ESPO diploma

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft of u wilt graag een keer een les bijwonen, maak dan even een afspraak met onze administratie of schrijf u via deze website in voor één van onze inloopdagen. Helaas is dat tijdens de zomermaanden niet mogelijk. Uiteraard bent u altijd, na het maken van een afspraak, welkom!

Competentiegericht onderwijs

Massagetherapie is een competentiegerichte opleiding.

Examen

U mag aan het ESPO examen deelnemen als u minimaal 16 jaar oud bent en in het bezit bent van een geldig certificaat reanimatie/AED. Dit certificaat kunt u ook bij ons op school tijdens de opleiding sportmassage halen. U vindt op deze website meer informatie over het certificaat reanimatie/AED.

De massagetherapie kunt u afronden met een uitsluitend praktisch examen. Aan de hand van een uitgevraagde casus dient u deze informatie om te zetten in een behandelplan waarvoor u ongeveer 45 min. de tijd krijgt.

Voor meer informatie: www.espo-examens.nl  

Kostenoverzicht

Kosten en vergoedingen

De kosten van de opleiding Massagetherapie hebben wij bij het kopje 'kostenoverzicht' voor u op een rijtje gezet. Als enige in Nederland biedt IVS Opleidingen u een vergoeding voor eventuele reiskosten indien de afstand tussen uw huis en opleidingslocatie meer dan 35 kilometer enkele reis bedraagt. Onze kortingen zijn niet stapelbaar.

De onderwijsbijdrage kunt u in meerdere termijnen betalen.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal voor deze opleiding is als volgt opgebouwd:

 • Pijn, waarom? Ben van Cranenburg.
 • Technische vaardigheden. Jan Hermans en Maurice Harder.
 • Cursusmap met therapeutische basiskennis en bindweefselmassage.
 • Power Point presentaties via ons 'blackboard' leerlingen portaal.

Kosten van de opleiding Massagetherapie

Onderwijsbijdrage€ 2195,00
Lesmateriaal€ 180,00
Betaalopties
 • 1 x € 275,00 na inschrijving + 1 x € 2100,00
 • 1 x € 365,00 na inschrijving + 2 x € 1100,00
 • 1 x € 365,00 na inschrijving + 4 x € 550,00
 • 1 x € 365,00 na inschrijving + 8 x € 275,00

Let op! Bij betaling in meerdere termijnen worden er administratiekosten in rekening gebracht.

Studiekosten en de Belastingdienst

Komt u of uw werkgever in aanmerking voor teruggave van de studiekosten voor deze opleiding? Klik op de links voor meer informatie: particulieren, bedrijven.

Ontvang tot 50% van uw studiekosten terug van de Belastingdienst!

Benieuwd naar uw belastingvoordeel? Met behulp van het onderstaand formulier kunt u uw belastingvoordeel voor dit jaar uitrekenen.

Dit rekenvoorbeeld is slechts een indicatie en is alleen van toepassing als de opleiding aansluit bij uw (toekomstige) beroep.

Aftrekbare studiekosten:

 • Onderwijsbijdrage en examengeld.
 • Lesmaterialen die door de onderwijsinstelling verplicht zijn gesteld.
 • Afschrijving van duurzame goederen.
Inschrijfmogelijkheden
LocatieLestijdenAanvang
DordrechtDonderdag: 10:00 - 15:00 uur 22-09-2022

In verband met het coronavirus moeten wij met een strak hygiëneprotocol gaan werken en dat houdt o.a. in dat wij met kleinere groepen gaan draaien. Schrijf u dus vroegtijdig in om teleurstellingen te voorkomen.

Doorstudeerpremie

Deze opleiding komt in aanmerking voor een doorstudeerpremie van 10%.

Zelfstudie uitgezonderd. Niet te combineren met reiskostenvergoeding of vroegboekkorting.

Doorstudeerpremie

Deze opleiding komt in aanmerking voor een doorstudeerpremie van 10%.

Zelfstudie uitgezonderd. Niet te combineren met reiskostenvergoeding of vroegboekkorting.

 

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS

Nieuwsbrieven

Privacyverklaring

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Parkeren

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Linkprogramma

Inloggen

Vacaturebank

Opleidingen

Overzicht

Manuele Lymfetherapie

Medisch Pedicure

Massage

Massagetherapie

Pedicure

Sportmassage

Sporttherapie

Visagist

Vitaliteitscoach

Wellnessmassage

Inschrijfformulier

Na- en Bijscholing

Overzicht

Cursussen

Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Modellen

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Linkprogramma

Inloggen

Onze website gebruikt cookies

Door middel van cookies kunnen we onder meer uw instellingen/voorkeuren onthouden en u een gepersonaliseerde ervaring aanbieden. Daarnaast zijn cookies essentieel voor de functionaliteit van bepaalde onderdelen van de website.