Startpagina > Opleidingen > Opleiding Massagetherapie

Opleiding Massagetherapie

De opleiding Massagetherapie is ideaal voor sportmasseurs en wellnessmasseurs die hun kennis en vaardigheden willen verbreden om hun cliënten nog beter te kunnen begeleiden en behandelen. IVS Opleidingen biedt u een brede, holistische opleiding op hbo-niveau die landelijk erkend en geaccrediteerd is. De opleiding duurt één jaar met wekelijkse lesdagen m.u.v. de reguliere vakantie- en feestdagen, op donderdag in Dordrecht.

Werken als massagetherapeut

Een bevoegd massagetherapeut beschikt over verschillende onderzoekmethodes en behandelvormen in combinatie met medische kennis en gebruikt die om mensen met uiteenlopende wervelkolom gerelateerde (pijn)klachten te behandelen. Veel van onze afgestudeerden werken in een eigen of gecombineerde praktijk, waarin ze niet alleen mensen behandelen met klachten aan het bewegingsapparaat, maar ook met klachten als hoofdpijn, stress, burn-out en slapeloosheid. Dat maakt het beroep enorm gevarieerd en geeft u ook allerlei mogelijkheden om u te specialiseren.

Inhoud van de opleiding Massagetherapie

Tijdens deze éénjarige opleiding krijgt u een uitgebreid kennisfundament en leert u veel uiteenlopende onderzoek- en behandeltechnieken. IVS Opleidingen hanteert tijdens de opleiding het Westers Materiemodel. Dit medisch model gaat er van uit dat elke klacht een gevolg is van een mechanische verstoring in een systeem, in dit geval het menselijk lichaam. Volgens dit model is een cliënt genezen als de verstoring is opgeheven. Tegelijkertijd geeft het model aan dat lichaam en geest een geheel zijn. Dat komt tot uiting in de holistische aanpak van klachten. Massagetherapie is een praktijkgerichte opleiding, met een gedegen theoretische basis. Anatomie, Fysiologie, Pathologie en Pathofysiologie zijn belangrijke vakken binnen de opleiding.

Een greep uit de belangrijkste onderwerpen:

 • Het conceptueel kader van de massagetherapeut
 • Communicatie en coaching
 • Het bindweefsel van het menselijk lichaam
 • De belangrijkste systemen van het menselijk lichaam
 • De relatie tussen stress, pijn en bewegen
 • Chronische stress en prestaties
 • De invloed van stress op het houding-/bewegingsapparaat
 • De substantiële dimensie van stress (stressrespons), pijn en bewegen
 • Bindweefsel- en orgaanspecifieke veranderingen in de huid, spieren en gewrichten
 • Manuele lymfedrainage
 • Triggerpointtherapie
 • Oefentherapie
 • Ergotherapie
 • Ontspanningstherapie volgens de methode van Dixhoorn
 • Het doen van onderzoek en behandelen (patronen en profielen)
 • Klinisch redeneren: op basis van casuïstiek leert u behandelkeuzes maken

Waarom IVS Opleidingen?

IVS Opleidingen kiest er bewust voor om alleen ervaren docenten in te zetten en in relatief kleine lesgroepen te werken. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke vragen en begeleiding. Bovendien beschikken we over eigen leslocaties waardoor we deze optimaal kunnen inrichten met de beste praktijkmaterialen. We investeren voortdurend in inhoudelijke vernieuwing van onze opleidingen en lopen daar in voorop. Deze inspanningen zijn zichtbaar in onze slagingspercentages, want die zijn relatief hoog. Zo behaalde in 2017, 86,4% van onze studenten en in 2018 zelfs 100 % het landelijk erkende ESPO diploma Massagetherapie. Kijk gerust eens op de onafhankelijke website Trustpilot naar de beoordelingen van onze cursisten en vergelijk ze met de beoordelingen van andere opleidingsinstituten.

Onze docenten

Onze docenten beschikken over jarenlange ervaring in het vak en als docent. Hoofddocent is Jan Hermans, die in zijn lange carrière als fysiotherapeut en manueel therapeut veel (top)sporters heeft begeleid en bij uiteenlopende clubs heeft gewerkt (o.a. Feyenoord en PEC Zwolle). Jan is tevens docent Manuele Therapie aan de Hogeschool Rotterdam en het Institut für Angewandte Manuelle Therapie in Duitsland.

Klik op onderstaand docentenoverzicht voor meer informatie over onze andere leerkrachten.

Jan Hermans

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, master manueeltherapie

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen is Jan o.a. werkzaam bij T.I.M. Fysiotherapie in Bergschenhoek en voetbalvereniging R.V.& A.V. Sparta. Verder is hij gastdocent aan het 'Institut für Manuelle Therapie' in Duitsland. Jan is de uitvinder van de XCO-trainer, technisch directeur van Tube Trainer BV en lid van de Raad van Advies Sport en Massagetherapie van de ESPO. In het verleden is Jan als fysio- en manueeltherapeut actief geweest bij diverse sportverenigingen en voor diverse (top)sporters waaronder honkbalvereniging Neptunus uit Rotterdam, voetbalvereniging DCV uit Krimpen a/d IJssel, voetbalvereniging BVV uit Barendrecht, voetbalvereniging XerxesDZB uit Rotterdam, hockeyclub HCR uit Rotterdam, Feyenoord (amateurs en BVO), Sparta (BVO) en PEC Zwolle (BVO).

Freddy Gomes

Dordrecht

Kwalificaties

Fysiotherapie, Dry Needling

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen is Freddy praktijkeigenaar van Fysio Balance in Rotterdam en Numansdorp. Freddy is in het verleden werkzaam geweest bij een fysiotherapiepraktijk in Spijkenisse en bij de jeugd van Feyenoord.

Maurice Harder

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, master manueeltherapie, master sportfysiotherapie.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen is Maurice werkzaam bij T.I.M. Fysiotherapie in Bergschenhoek. Verder is hij docent fysio- en manueeltherapie aan de Hogeschool Rotterdam en lid van de Raad van Advies Sport en Massagetherapie van de ESPO. Maurice is in het verleden werkzaam geweest voor diverse amateur voetbalverenigingen.

Lizet Kilian

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, oedeemtherapie, diverse na- en bijscholingen gericht op neurologische-, orthopedische en oncologische revalidatie.

Ervaring

Naast haar werkzaamheden voor IVS Opleidingen heeft Lizet een eigen praktijk voor massage, fysiotherapie en coaching, De luisteraar. Van origine komt zij uit het onderwijs. In haar vrije tijd is zij graag buiten: sporten, kamperen en creativiteit.

Manuele lymfedrainage lijkt een ondergeschoven kindje te worden. Zo jammer, want het biedt veel meer dan alleen maar het verminderen van overtollig vocht in het lichaam. Stressvermindering en bevordering van de werking van het immuunsysteem zijn daar twee voorbeelden van. Daarom geef ik graag de opleiding Manuele lymfetherapie.

Ben Muijselaar

Dordrecht

Kwalificaties

Fysiotherapie, Manuele Therapie, Psychosomatische Fysiotherapie, Master Begeleidingskunde.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen heeft Ben een eigen fysiotherapiepraktijk in Schiedam en is hij als docent werkzaam binnen de opleiding Fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam.

Ben begeleidt mensen - als supervisor, coach en begeleidingskundige - in werk-, studie- en loopbaantrajecten. Een van zijn interessegebieden is mindfulness en mindful bewegen en dit inzetten binnen de fysiotherapie.

Margo Muijselaar

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, manuele therapie en adem- en ontspanningstherapie volgens de methode van Dixhoorn.

Ervaring

Naast de werkzaamheden voor IVS Opleidingen heeft Margo een eigen fysiotherapiepraktijk in Schiedam.

"Veel gezondheidsproblemen gaan gepaard met een verhoogde gespannenheid van de cliënt. Met ontspanningstherapie volgens de methode van Dixhoorn oefen, onderzoek en vergroot je het vermogen tot spanningsregulatie."

Lara van Rijmenam

Dordrecht

Kwalificaties

Fysiotherapie, master manuele therapie, na- en bijscholing.

Ervaring

Naast haar werkzaamheden bij IVS Opleidingen doceert Lara van Rijmenam fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam en is zij werkzaam in een eerste lijn fysiotherapiepraktijk.

"Mijn voorkeursgebied ligt altijd bij de communicatie tussen cliënt en therapeut. Iedere ontmoeting begint immers met verbale en non-verbale communicatie. De waarde van communicatie is immens en daarom essentieel voor hulpverleners."

Praktische informatie over de opleiding Massagetherapie

De opleiding Massagetherapie is een erkende, één jarige dagopleiding op HBO-niveau die gedurende één dag per week in Dordrecht wordt aangeboden. De lesdag is donderdag of vrijdag van 10.00 tot ongeveer 15.00 uur (afhankelijk van de lesstof van die dag). Onze eerste module over pijn stress en bewegen vindt plaats op 4 zaterdagen (de ochtend van 09.00 tot 12.00 uur)

Alle overige lessen zijn hele dagen met als lesdag donderdag of vrijdag.

Nieuwsgierig? Bezoek een inloopdag!

Tijdens een inloopdag kunt u als observator aanwezig zijn tijdens een theorie- en/of praktijkles.

Competentiegericht onderwijs

Massagetherapie is een competentiegerichte opleiding.

Vooropleiding en adviesgesprek

Deelnemen aan de opleiding is mogelijk als u beschikt over een vooropleiding (sport)massage, wellnessmassage of over een gelijkwaardige opleiding op minimaal mbo-niveau 4 waarbij u voldoende kennis hebt opgedaan over anatomie en fysiologie. Twijfelt u of u voldoet aan onze vooropleidingseisen? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken in dat geval samen met u of u voldoet aan de vooropleidingseisen of hoe u op termijn aan deze eisen kunt voldoen.

Kosten en vergoedingen

De kosten van de opleiding Massagetherapie hebben wij onderaan deze pagina voor u op een rijtje gezet. Als enige in Nederland biedt IVS Opleidingen u een vergoeding voor eventuele reiskosten indien de afstand tussen uw huis en opleidingslocatie meer dan 35 kilometer enkele reis bedraagt. Deze reiskostenvergoeding bedraagt € 0,15 per kilometer met een maximum van € 200,- per jaar. Onze kortingen zijn niet stapelbaar.

De onderwijsbijdrage kunt u in meerdere termijnen betalen.

Examen

U mag aan het examen deelnemen als u minimaal 16 jaar oud bent en in het bezit bent van een geldig certificaat reanimatie/AED. Dit certificaat kunt u ook bij ons op school tijdens de opleiding sportmassage halen. U vindt op deze website meer informatie over het certificaat reanimatie/AED.

De massagetherapie kunt u afronden met een uitsluitend praktisch examen. Aan de hand van een uitgevraagde casus dient u deze informatie om te zetten in een behandelplan waarvoor u ongeveer 45 min. de tijd krijgt.

Inschrijfmogelijkheden
LocatieLestijdenSluitingAanvang
DordrechtDonderdag: 10:00 - 15:00 uur 19-09-201903-10-2019
DordrechtVrijdag: 10:00 - 15:00 uur 20-09-201904-10-2019

Kosten van de opleiding Massagetherapie

Onderwijsbijdrage€ 2195,00
Lesmateriaal€ 214,00
Betaalopties
 • 1 x € 310,00 na inschrijving + 1 x € 2099,00
 • 1 x € 310,00 na inschrijving + 5 x € 431,00
 • 1 x € 280,00 na inschrijving + 8 x € 280,00

Let op! Bij betaling in meerdere termijnen worden er administratiekosten in rekening gebracht.

Studiekosten en de Belastingdienst

Komt u of uw werkgever in aanmerking voor teruggave van de studiekosten voor deze opleiding? Klik op de links voor meer informatie: particulieren, bedrijven.

Recensies voor de opleiding Massagetherapie

Onderstaand vindt u één of meer recensies die door oud-studenten van deze opleiding zijn achtergelaten op recensiewebsite Trustpilot.

Zeker naar IVS Opleidingen!

Zeer leuke opleiding instituut, goede docenten die u alles nauwkeurig uitleggen en hele leerzame lessen!

Zeker een aanrader!

Nieuwsgierig? Bezoek een inloopdag!

Tijdens een inloopdag kunt u als observator aanwezig zijn tijdens een theorie- en/of praktijkles.

Opleiding Massagetherapie
5516
 

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Erkenningen

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS

Nieuwsbrieven

Privacyverklaring

Reiskostenvergoeding

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Formulieren en Bestanden

Inloopdagen

Parkeren

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Linkprogramma

Inloggen

Vacaturebank

Opleidingen

Overzicht

Manuele Lymfetherapie

Medisch Pedicure

Massage

Massagetherapie

Pedicure

Schoonheidsspecialist

Sportmassage

Sporttherapie

Vitaliteitscoach

Wellnessmassage

Inschrijfformulier

Na- en Bijscholing

Overzicht

Cursussen

Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Modellen

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Linkprogramma

Inloggen

Onze website gebruikt cookies

Door middel van cookies kunnen we onder meer uw instellingen/voorkeuren onthouden en u een gepersonaliseerde ervaring aanbieden. Daarnaast zijn cookies essentieel voor de functionaliteit van bepaalde onderdelen van de website.