Startpagina > Opleidingen > Pedicure (Branchediploma)

Pedicure Opleiding (Branchediploma)

CLAIM JOUW € 1000,00 SUBSIDIE!

Je hebt nog:

00
DAGEN
00
UREN
00
MINUTEN
00
SECONDEN

om je in te schrijven voor
de start van de volgende
STAP-aanvraagtermijn

01-05-2023

Pedicure is een prachtberoep dat zowel medische als sociale elementen heeft. Juist vanwege de medische raakvlakken, hebben wij ervoor gekozen om extra stof aan de opleiding toe te voegen. U moet immers in staat zijn om medische aandoeningen goed te herkennen en indien nodig door te verwijzen. Bij ons weet u zeker dat u die kennis krijgt.

De afgelopen jaren hebben we ruim 1000 mensen opgeleid tot pedicure. Een groot deel van hen komt nog steeds regelmatig bij ons terug voor bij- en nascholing. We beschikken bovendien over een vast team aan deskundige docenten die de nieuwste ontwikkelingen in het vak bijhouden en met je delen tijdens de opleiding.

Werken als pedicure

Als pedicure verzorgt u de huid van de voet, geeft u advies voor goed schoeisel en behandelt u alle aan de voet voorkomende pijnklachten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pijnlijke eeltplekken, likdoorns en ingroeiende nagels. Kort gezegd: een pedicure doet alles om de gezondheid van de voet in optimale vorm te houden. Soms betekent dat dat u een cliënt doorverwijst naar een arts of podotherapeut.

Na het behalen van het diploma beslist u zelf of u parttime dan wel fulltime aan de slag gaat als pedicure. Onze afgestudeerden slagen er goed in om een eigen praktijk op te starten. Hiervoor zijn geen grote investeringen nodig. U kunt alleen werken als pedicure, bijvoorbeeld vanuit een eigen praktijkruimte aan huis. Of uw werkzaamheden samen met anderen uitoefenen of in combinatie met een praktijk als schoonheidsspecialist of (sport)masseur.

ProVoet

ProVoet

IVS Opleidingen is een door ProVoet erkend opleidingsinstituut. Alleen door ProVoet erkende opleidingsinstituten kunnen opleiden voor het landelijk erkende Brancehdiploma Pedicure en Medisch Pedicure.

Scholen zonder deze erkenning leiden op voor het schooldiploma (medisch)pedicure. Alleen met een branchediploma kunt u lid worden van ProVoet en alleen dan kunt u in aanmerking komen voor een registratie in het KRP (KwaliteitsRegister Pedicures).

Haalt u via IVS Opleidingen uw diploma dan bent u verzekerd van een door de branche erkend diploma en kunt u met een gerust hart de markt betreden.

Waarom IVS Opleidingen?

Als pedicure werkt u voor en met mensen. Het is een dankbaar, sociaal en verzorgend beroep dat u veel flexibiliteit en goede vooruitzichten biedt. Als pedicure kunt u heel goed een zelfstandig bestaan opbouwen, bijvoorbeeld aan huis of in combinatie met een andere verzorging zoals schoonheidsspecialist of sportmasseur.

IVS Opleidingen biedt een bijzondere Pedicure opleiding aan waarin u voldoende lesuren krijgt. Dat doen we omdat we vinden dat een degelijke opleiding essentieel is voor het goed functioneren van een pedicure. Dankzij die extra lesuren weet u zeker dat u meer expertise en ervaring opbouwt en hebt u straks een voorsprong op uw concurrenten. De opleiding duurt al met al negen maanden en loopt van september tot juni. 

Inhoud opleiding

De opleiding voldoet aan alle wettelijke eisen voor het branchediploma Pedicure. Dit diploma staat gelijk aan het mbo niveau 3 diploma Pedicure. Het enige verschil is dat leerlingen van een mbo opleiding ook algemeen vormende vakken krijgen. Onze opleiding voldoet aan de kwaliteitscriteria van ProVoet, de landelijke branchevereniging voor Pedicures.

U volgt diverse theoretische vakken en krijgt uitgebreid praktijkonderwijs.

De theoretische vakken zijn:

 • Anatomie/Fysiologie
 • Pathologie
 • Theorie van de praktijk + casus gerichte toetsing
 • Ondernemersvaardigheden (AOV): maken van een ondernemersplan d.m.v. opdrachten. Het ondernemersplan wordt middels een assessment getoetst.

Tijdens de praktijklessen leert u alles over het behandelen van verschillende huid-, voet- en nagelproblemen. U oefent met alle gereedschappen en technieken onder deskundige leiding van een ervaren docent die u gericht advies en feedback geeft.

Snuffelstage
U dient in het schooljaar een aantal uur (10 uur) mee te kijken, wellicht meedraaien, in een pedicurebedrijf. Dit vanuit de gedachte dat het vak een praktisch vak is en dat met leren in de praktijk geleerd wordt. Het gaat hier om het zien van de praktijk: hoe ziet een salon eruit, hoe is de klantbejegening, een professioneel gesprek tussen student en een pedicure over het vak.                                                                                                     

Docenten

Docenten bij IVS beschikken allemaal over uitgebreide praktijkervaring en zijn in staat om hun kennis en vaardigheden goed over te dragen. Zij zijn bijvoorbeeld zelf pedicure of medisch pedicure en opgeleid als examinator.

Klik op onderstaande foto voor meer informatie over onze docenten.

Arja van Houwelingen

Dordrecht

Kwalificaties

Pedicure, medisch-pedicure, schoonheidsspecialiste, wellness-pedicure, voetmassage.

Ervaring

Naast haar werkzaamheden voor IVS Opleidingen in Dordrecht heeft Arja een eigen pedicurepraktijk in Sliedrecht.

Irene Kleijweg

Dordrecht

Kwalificaties

Pedicure, medisch pedicure, schoonheidsspecialist, drogist.

Ervaring

Irene heeft 20 jaar lang een eigen salon gehad en is inmiddels 15+ jaar werkzaam als docent bij diverse opleidingsinstituten. Irene is daarnaast assessor schoonheid en medisch pedicure voor het TCI.

Jeanet Strijbos

Dordrecht

Kwalificaties

Pedicure, Medisch Pedicure, Voetmassage, Manicure

Ervaring

Naast haar werkzaamheden voor IVS Opleidingen heeft Jeanet een eigen praktijk in Ouderkerk aan den IJssel,

Opleidingsvarianten

Avondopleiding (zelfstudie met coaching)

In september starten wij naast onze reguliere opleiding ook met onze avondopleiding. Deze opleiding bestaat alleen uit praktijklessen, de theorie is zelfstudie met coaching van de docent.

Wij raden deze les optie alleen maar aan als u een voorkennis of een andere affiniteit met de theorie vakken anatomie en fysiologie heeft. Als u hierover twijfelt, neem dan gerust even contact met ons op zodat wij met u kunnen bespreken of deze optie bij u past.

U dient er wel rekening mee te houden dat u wel examen moet doen in alle theorievakken omdat de (meeste) examenbureaus geen vrijstellingen geven op basis van uw vooropleiding.

Versnelde opleiding

Deze opleidingsvariant duurt 5 maanden en start elk jaar in februari/maart op onze locatie Dordrecht. De opleiding heeft dezelfde inhoud (één lesdag per week) alleen het leertempo ligt een stuk hoger.

Tijdens de versnelde variant bieden we u alleen de praktijklessen aan. De theorie maakt u middels zelfstudie en coaching eigen. Zo ligt het tempo van de versnelde opleiding een stuk hoger dan van onze reguliere opleiding, maar is er wel voldoende tijd en ruimte om de belangrijke praktische vaardigheden eigen te maken.

Door middel van huiswerkopdrachten wordt u gestimuleerd thuis actief bezig te zijn met de stof. Zo begeleiden wij u goed tijdens de versnelde opleiding tot het branche erkende pedicure diploma.

Praktische informatie

Vooropleiding en adviesgesprek

Voor de opleiding tot Pedicure is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel geven onze cursisten aan dat de opleiding de nodige zelfdiscipline en doorzettingsvermogen vraagt. Wilt u weten of de opleiding Pedicure voor u geschikt is en twijfelt u over uw vooropleiding, neem dan gerust contact met ons op. We geven u dan een eerlijk en afgewogen advies.

In principe kan iedereen aan de opleiding deelnemen. Een specifieke vooropleiding is niet vereist, maar het volgende is wel wenselijk:

 • Voldoende leervermogen om de theorie te kunnen verwerken
 • Motivatie
 • Doorzettingsvermogen
 • Voldoende ruimte in de agenda (ongeveer 6 uur per week)

De opleiding tot pedicure is een heel leuke opleiding, die in een redelijk kort tijdsbestek te volgen is. Het is goed om te weten, dat het geen eenvoudige opleiding is. Om het diploma pedicure te kunnen behalen, is het nodig om intensief met de stof bezig te zijn. IVS Opleidingen doet er alles aan om u tijdens de opleiding te ondersteunen. Zo organiseren we huiswerkbegeleidingsuren en oefenochtenden, waar iedere student gebruik van kan maken. Ook stimuleren we het maken van oefen- en studiegroepjes zodat u op elkaar kunt oefenen en samen de stof door kunt nemen.

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft of u wilt graag een keer een les bijwonen, maak dan even een afspraak met onze administratie of schrijf u via deze website in voor één van onze inloopdagen. Helaas is dat tijdens de zomermaanden niet mogelijk. Uiteraard bent u altijd, na het maken van een afspraak, welkom!

Leslocatie

De reguliere dagopleidingen voor het branchediploma Pedicure bieden we aan in Dordrecht. De dagopleidingen starten op 26 en 28 september 2023. De lestijden zijn van 09.30 tot 15.00 uur (op een dinsdag of op een donderdag).

De avondopleiding voor het branchediploma Pedicure bieden we aan in Dordrecht. Deze start op 4 oktober 2023 en de lessen zijn op woensdagavond tussen 19.00 en 22.00 uur.


Examen

Tijdens het examen worden zowel uw theoretische kennis als uw praktische vaardigheden getoetst. De examens die u aflegt zijn:

 • Theorie examens; Anatomie/Fysiologie, Pathologie, Theorie van de praktijk en casusgerichte toetsing
 • Praktijk examen;  Behandelplan, Behandeling voet, nagels en huid 
 • Praktijk examen;  Ondernemersvaardigheden / Portfolio-assessment 

De examenkosten worden ieder jaar opnieuw vastgesteld door de examenstichting TCI te Schoonrewoerd. Het examengeld voor het schooljaar 2022-2023 (september - augustus) bedraagt € 653,- (herexamens zijn niet bij de prijs inbegrepen).

Meer informatie over de examens vindt u op www.tci-examens.nl

Vrijstellingen

Een vrijstelling dient zo spoedig mogelijk na de start van de opleiding, uiterlijk 3 maanden na aanvang aangevraagd te worden. Bewijsstukken ten behoeve van vrijstellingen mogen niet ouder zijn dan 5 jaar. Voor vrijstelling voor het examenonderdeel ondernemersvaardigheden geldt dat het diploma niet ouder dan 10 jaar mag zijn.

Eenmaal afgegeven vrijstellingen zijn ook niet onbeperkt geldig. De verleende vrijstelling vervalt wanneer gestopt wordt met de opleiding of wel na verloop van 5 jaar (wanneer de opleiding niet afgerond wordt).

Aan het aanvragen van vrijstellingen zijn kosten verbonden.

Kostenoverzicht

Lesmaterialen

Als pedicure werkt u met specifieke instrumenten. Het is belangrijk dat u over een eigen set instrumenten beschikt en deze maken deel uit van het verplichte lesmateriaal. Daarnaast maken specifieke boeken en studiemateriaal deel uit van de opleiding, zodat u zich goed kunt voorbereiden op alle examens.

Naast uw verplichte lesmateriaal (€ 695,-) kunt u uw pakket uitbreiden met onderstaande extra mogelijkheden. Al deze materialen zijn uiteraard aanwezig bij ons op het opleidingsinstituut en u heeft deze dus niet extra nodig voor het halen van uw opleiding. Tijdens de eerste les wordt u gevraagd of u deze extra materialen wit aanschaffen en kunt u geadviseerd worden door de docent. 

 • Voetskelet
 • Blauwdrukraam
 • Voetmeter
 • Schoenmeter
 • Ultrasoon
 • Alcoholbak
 • Voetenbak flexibel

Tijdens de praktijklessen en het examen is het verplicht witte vakkleding te dragen.

Kosten van de voetverzorging opleiding

Regulier:

Onderwijsbijdrage€ 2691,00
Lesmateriaal€ 695,00
Betaalopties
 • 1 x € 486,00 na inschrijving + 1 x € 2550,00
 • 1 x € 479,00 na inschrijving + 2 x € 1400,00
 • 1 x € 479,00 na inschrijving + 4 x € 700,00
 • 1 x € 479,00 na inschrijving + 8 x € 350,00

Avondopleiding (Zelfstudie met coaching):

Onderwijsbijdrage€ 2100,00
Lesmateriaal€ 695,00
Betaalopties
 • 1 x € 445,00 na inschrijving + 1 x € 2000,00
 • 1 x € 440,00 na inschrijving + 2 x € 1100,00
 • 1 x € 440,00 na inschrijving + 4 x € 550,00
 • 1 x € 440,00 na inschrijving + 8 x € 275,00

Versnelde opleiding:

Onderwijsbijdrage€ 2300,00
Lesmateriaal€ 695,00
Betaalopties
 • 1 x € 445,00 na inschrijving + 1 x € 2200,00
 • 1 x € 456,00 na inschrijving + 2 x € 1200,00
 • 1 x € 456,00 na inschrijving + 4 x € 600,00

Let op! Bij betaling in meerdere termijnen worden er administratiekosten in rekening gebracht.

STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding. De hoogte van de bijdrage is maximaal € 1000,-. Het STAP-budget vervangt de fiscale scholingsaftrek in de inkomstenbelasting en maakt scholing toegankelijker voor iedereen. STAP staat voor 'STimulering Arbeidsmarkt Positie'.

Meld je op tijd aan

Het STAP-budget is beperkt. Dat wil zeggen, wanneer het op is dan is aanvragen niet meer mogelijk en moet je bij de volgende aanvraagtermijn opnieuw inschrijven. Schrijf je dus op tijd in voor de opleiding, zodat jij voor aanvang van het aanvraagtijdvak jouw STAP-aanmeldingsbewijs hebt. Dan kan je direct bij de start van de aanvraagperiode jouw subsidie aanvragen!

Voor onze opleidingen is het vanaf 28 februari 2023 weer mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Wil jij graag een opleiding tot pedicure volgen met € 1000,00 subsidie schrijf je dan vóór 28 februari in, zodat je het STAP-budget kunt aanvragen

Volgende momenten om een STAP budget aan te vragen voor onze beroepsopleidingen zijn:

 • 28 februari 2023
 • 01 mei 2023
 • 03 juli 2023
 • 04 september 2023
 • 01 november 2023

Hoe werkt aanvragen

Het STAP-budget wordt uitgevoerd door het UWV. Voor aanvang van elke aanvraagperiode kan jij je al inschrijven voor jouw opleiding op onze website. Bij het inschrijven selecteer je op het inschrijfformulier dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Nadat je bent aangemeld ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs heb je nodig om vervolgens het STAP-budget aan te vragen.

Voor meer informatie over het STAP-budget: klik hier

Scholingsvoucher010

Gemeente-Rotterdam-Scholingsfonds-Impact-1200x300-v02-2kopie

Scholingsfonds Rotterdam

Het scholingsfonds Rotterdam is een platform voor Rotterdammers die zichzelf nog verder willen ontwikkelen en hun kans op langdurig werk nu of in de toekomst willen vergroten. Woon jij in de gemeente Rotterdam en wil je omscholen, herscholen of bijscholen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een scholingsvoucher.

Met een scholingsvoucher kun je je scholing betalen, tot een maximumbedrag van 2.500 euro!!

De belangrijkste voorwaarden:

 • Je woont in de gemeente Rotterdam.
 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Het Leer-werkloket Rijnmond geeft je een positief scholingsadvies.

Hoe werkt het?

Als je al weet wat je wilt, kun je in de opleidingscatalogus van de scholingsvoucher je training aanvragen. Deze catalogus vind je op scholingsvoucher010

 • Kies de opleiding die je wilt.
 • Klik op aanvragen.
 • Het leer-werkloket neemt binnen 3 dagen contact met je op.

Om in aanmerking te komen voor een scholingsvoucher, heb je een positief scholingsadvies van het Leerwerkloket Rijnmond nodig. Dit houdt in dat een scholingsadviseur jouw scholingsaanvraag inhoudelijk beoordeelt. De adviseur kijkt dan naar de voorwaarden uit de subsidieregeling, zoals: sluit je opleidingsniveau aan, beheers je de Nederlandse taal genoeg en krijg je door de opleiding meer kans op werk.

Meer weten over het Scholingsfonds Rotterdam ga dan naar www.scholingsvoucher010.nl

Inschrijfmogelijkheden

Inschrijfmogelijkheden voetverzorging opleiding
LocatieLestijdenAanvang
DordrechtWoensdag: 9:30 - 15:30 uur 05-04-2023
DordrechtDinsdag: 9:30 - 15:00 uur 26-09-2023
DordrechtDonderdag: 9:30 - 15:00 uur 28-09-2023
DordrechtWoensdag: 19:00 - 22:00 uur 04-10-2023

CLAIM JOUW € 1000,00 SUBSIDIE!

Je hebt nog:

00
DAGEN
00
UREN
00
MINUTEN
00
SECONDEN

om je in te schrijven voor
de start van de volgende
STAP-aanvraagtermijn

01-05-2023

 

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS Opleidingen

Nieuwsbrieven

Privacyverklaring

Vacaturebank

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Parkeren

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Inloggen

Opleidingen

Overzicht

Manuele Lymfetherapie

Medisch Pedicure

Massage

Massagetherapie

Pedicure

Sportmassage

Sporttherapie

Vitaliteitscoach

Wellnessmassage

Inschrijfformulier

Na- en Bijscholing

Overzicht

Cursussen

E-learning

Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Modellen

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Inloggen

Onze website gebruikt cookies

Door middel van cookies kunnen we onder meer uw instellingen/voorkeuren onthouden en u een gepersonaliseerde ervaring aanbieden. Daarnaast zijn cookies essentieel voor de functionaliteit van bepaalde onderdelen van de website.