Startpagina > Opleidingen > Opleiding > Sportmassage

Sportmassage

Opleiding Sportmassage
5 5 53
Massage > Achterbeen

De reguliere opleiding Sportmassage duurt 9 maanden (spoedopleiding 5 maanden) en wordt op 10 locaties door heel Nederland aangeboden. Na de opleiding ben je bevoegd sportmasseur: je hebt het erkende diploma Sportmassage (MBO-4 niveau). Je kunt dan een eigen praktijk starten of werken bij een sportvereniging, binnen een (paramedisch) team of samenwerken met een fysiotherapeut of sportschool.

IVS Opleidingen beschikt als enige opleiding in Nederland over 37 jaar ervaring in het opleiden van sportmasseurs. Inmiddels hebben we al meer dan 5.000 mensen opgeleid tot bekwame sportmasseurs. Met onze ervaren docenten, mix van theorie en praktijk en persoonlijke aandacht weet je zeker dat je na afronding van de opleiding alle kneepjes van het vak beheerst.

Werken als sportmasseur

Sporters kunnen alleen goede prestaties leveren als ze deskundige begeleiding krijgen. Na de opleiding Sportmassage ben jij de specialist die daar garant voor staat. Je weet alles van een effectieve en aangename sportmassage, maar ook van het voorkomen en behandelen van blessures.

En vergis je niet, behalve sporters hebben ook 'gewone', gezonde mensen baat bij een goede massage. Je kunt na afronding van je opleiding dus een gevarieerde werkkring opbouwen.

Sommige afgestudeerden starten direct fulltime als sportmasseur. Anderen beginnen met enkele uren per week naast hun vaste baan en bouwen het langzaam op. Als sportmasseur heb je tenslotte zelf de regie over het aantal uren en de tijden waarop je je werk doet.

Inhoud opleiding Sportmassage

Reiskostenvergoeding

Deze opleiding komt in aanmerking voor een reiskostenvergoeding tot € 200,00.

Zelfstudie uitgezonderd. Niet te combineren met doorstudeerpremie of vroegboekkorting.

Nog 96 dagen:

€ 100,00

Vroegboekkorting!

Zelfstudie uitgezonderd. Niet te combineren met doorstudeerpremie of reiskostenvergoeding.

Theoretische vakken zijn:

 • Anatomie
 • Toegepaste fysiologie
 • Massagetheorie
 • Kwaliteitszorg
 • Sporthygiëne

Praktijk vakken zijn:

Tijdens de praktijklessen leer je de massagetechnieken die nodig zijn voor de verschillende sportdisciplines. Denk daarnaast nog o.a. aan:

 • Tapen
 • Bandageren
 • EHBSO

Als enige in Nederland bieden we het vak 'toegepaste fysiologie' tijdens de opleiding Sportmassage. Dit vak behandelt niet alleen de werking van het menselijk lichaam, maar verbindt die direct met massagetechnieken. Zo krijg je nog meer inzicht in de effecten van bepaalde massagetechnieken op het menselijk lichaam en onderscheid je je straks van andere sportmasseurs.

Naast de 100 contacturen besteed je nog ongeveer 100 uur aan zelfstudie. Als je daarbij rekening houdt met vakanties en feestdagen, betekent dit dat je zo'n 6 uur per week moet reserveren voor de opleiding, plus eventuele reistijd.

Kijkje in de keuken

Download onze brochure en we nemen u in vogelvlucht mee door deze opleiding!

Waarom IVS Opleidingen?

Sportmassage is een fantastisch vak waar we de afgelopen 37 jaar al duizenden cursisten met succes in hebben opgeleid. Een groot deel van hen komt nog steeds regelmatig bij ons terug voor bij- en nascholing. We beschikken over een vast team aan deskundige docenten die de nieuwste ontwikkelingen in sportmassage bijhouden en met je delen tijdens de opleiding.

Het slagingspercentage van onze cursisten bij het landelijk examen is met 84% aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde (66%).

We zijn misschien niet de goedkoopste opleiding. We kiezen er namelijk bewust voor om alleen docenten met veel praktijkervaring in te zetten en in relatief kleine lesgroepen te werken. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke vragen en begeleiding. Bovendien beschikken we over leslocaties die we optimaal kunnen inrichten met de beste praktijkmaterialen. Zo garanderen we een kwaliteitsopleiding met tevreden cursisten. Kijk gerust eens op de onafhankelijke website Trustpilot naar de beoordelingen van onze cursisten en vergelijk ze met de beoordelingen van andere opleidingsinstituten.

De opleiding tot sportmasseur is een heel leuke opleiding, die in een redelijk kort tijdsbestek te volgen is. Om teleurstellingen te voorkomen is het goed om te weten, dat het geen eenvoudige opleiding is. Om het diploma sportmassage te kunnen behalen, is het nodig om intensief met de stof bezig te zijn.

IVS Opleidingen doet er alles aan om je tijdens de opleiding te ondersteunen. Zo organiseren we huiswerkbegeleidingsuren en oefenochtenden, waar iedere student gebruik van kan maken. Ook stimuleren we het maken van oefen- en studiegroepjes zodat je op elkaar kunt oefenen en samen de stof door kunt nemen.

Hans Floor

Apeldoorn, Zwolle

Kwalificaties

Sportmassage, diverse specialisaties, EHBO, reanimatie/AED.

Ervaring

Naast zijn werkzaamheden voor IVS Opleidingen heeft Hans een eigen massagepraktijk in Apeldoorn, is hij leerlingbegeleider/verzuimcoördinator in het middelbaar onderwijs en is hij als instucteur actief voor het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatieraad. Hans is al sinds 1996 verbonden met IVS Opleidingen als theorie- en praktijkdocent en is examinator voor de ESPO.

"Ik sta altijd open voor nieuwe ontwikkelingen en ben daar altijd nieuwsgierig naar. Mijn 'boterham' verdien ik momenteel voornamelijk als leerlingbegeleider/verzuimcoördinator in het middelbaar onderwijs. Daarvoor heb ik fulltime gewerkt als instructeur EHBO/BHV voor een Arbodienst."

Lizet Kilian

Dordrecht, Tilburg

Kwalificaties

Fysiotherapie, oedeemtherapie, diverse na- en bijscholingen gericht op neurologische-, orthopedische en oncologische revalidatie.

Ervaring

Naast haar werkzaamheden voor IVS Opleidingen heeft Lizet een eigen praktijk voor massage, fysiotherapie en coaching, De luisteraar. Van origine komt zij uit het onderwijs. In haar vrije tijd is zij graag buiten: sporten, kamperen en creativiteit.

"Manuele lymfedrainage lijkt een ondergeschoven kindje te worden. Zo jammer, want het biedt veel meer dan alleen maar het verminderen van overtollig vocht in het lichaam. Stressvermindering en bevordering van de werking van het immuunsysteem zijn daar twee voorbeelden van. Daarom geef ik graag de opleiding Manuele lymfetherapie."

Nicolette Korthuis

Dordrecht, Roosendaal, Tilburg

Kwalificaties

Sportmassage, sporttherapie, massagetherapie, natuurgeneeskundig therapeut en SIVAS therapeut.

Ervaring

Nicolette is inmiddels ruim 20 jaar actief als theorie- en praktijkdocent sportmassage voor IVS Opleidingen. Daarnaast heeft Nicolette een eigen praktijk en is zij examinator voor de ESPO.

"Na mijn opleiding sportmassage bij IVS Opleidingen heeft het 'massagevirus' mij niet meer los gelaten. Ik ben er achter gekomen dat hoe meer je weet, hoe meer je er achter komt dat je eigenlijk niet zo veel weet. Het is een vak wat altijd in beweging is en waarmee je kunt blijven leren. Daarom ben ik eigenlijk zelf altijd nog bezig met het volgen van allerlei cursussen en opleidingen. Buiten het werken in mijn eigen praktijk, het lesgeven en examineren ben ik ook nog hardlooptrainer bij een atletiekvereniging in Roosendaal. Daar geef ik 1 tot 2 maal per week training aan recreanten."

Onze docenten

Onze docenten beschikken over jarenlange ervaring in het vak en als docent. De opleiding wordt verzorgd door fysiotherapeuten, docenten lichamelijke opvoeding, massage- en sporttherapeuten en door ervaren mensen uit het werkveld. Alle docenten zijn uiteraard ook zelf sportmasseur en tevens vaak getraind als examinator. U zult begrijpen dat deze mensen nauw bij sport en sportverzorging betrokken zijn. Zij zien het als hún taak u deskundig op te leiden, zodat u dit mooie beroep kunt uitoefenen.

Praktische informatie over de opleiding sportmassage

Leslocaties

De opleiding sportmassage geven we op een groot aantal locaties in Nederland en België. U kunt de opleiding volgen in Antwerpen, Apeldoorn, Breda, Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Emmeloord, Roosendaal, Tilburg, Woerden en Zwolle.

Onze spoedopleiding sportmassage die vijf maanden duurt verzorgen wij één maal per jaar op onze locaties in Dordrecht en Tilburg. Start januari/februari van ieder kalenderjaar.

Vooropleiding en adviesgesprek

In principe kan iedereen aan de opleiding deelnemen. Een specifieke vooropleiding is niet vereist, maar het volgende is wel wenselijk:

 • Voldoende leervermogen om de theorie te kunnen verwerken
 • Motivatie
 • Doorzettingsvermogen
 • Voldoende ruimte in de agenda (ongeveer 6 uur per week)

Twijfelt u of de opleiding geschikt is? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies. We zullen u eerlijk adviseren over uw geschiktheid en mogelijke drempels, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Lesmaterialen

We vinden het belangrijk dat u altijd de nieuwste inzichten over theorie en praktijk van sportmassage leert. Daarom werken we niet alleen met bestaande boeken, maar krijgt u ook een speciaal door ons samengestelde lesmap. In de lesmap vindt u alle benodigde stof voor de vakken anatomie, toegepaste fysiologie, massage en sportverzorging. De prijs hiervan is € 89,00. Het bedrag voor de lesmap betaalt u voor aanvang van de opleiding, tegelijk met het cursusgeld.

Voor de start van de opleiding ontvangt u een bestelformulier waarmee u alle benodigde boeken en materialen eenvoudig kunt bestellen. Dat kan bij ons, maar ook elders. U bent daar geheel vrij in. Het is wel aan te bevelen om de boeken en materialen voor de eerste les in bezit te hebben. 

Het dragen van hygiënische kleding met korte mouwen is verplicht tijdens de praktijklessen.

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft of u wilt graag een keer een les bijwonen, maak dan even een afspraak met onze administratie of schrijf u in via deze website voor één van onze inloopdagen.

Medical Taping Concept

Kosten en vergoedingen

De kosten van de opleiding sportmassage en de betaalopties hebben wij onderstaand voor u uiteengezet. Daarnaast moet u rekening houden met examengeld en eventuele reiskosten.

IVS Opleidingen biedt u de mogelijkheid om het cursusgeld gespreid te betalen. Bovendien bieden we u als enige in Nederland een vergoeding aan voor eventuele reiskosten indien de afstand tussen uw huis en opleidingslocatie meer dan 35 kilometer enkele reis bedraagt. Deze reiskostenvergoeding bedraagt € 0,15 per kilometer met een maximum van € 200,00 per jaar.

Examen en diploma

Er zijn twee organisaties die het examen sportmassage mogen afnemen. Dit zijn de Examen Stichting Perimedische Opleidingen (ESPO) en het Nederlands Genootschap Sportmassage (NGS). De ESPO biedt de examens vanaf 2016 digitaal aan wat voor u als cursist veel gemak meebrengt. U beslist zelf bij welke organisatie u examen doet, wij zorgen voor een goede opleiding!

U mag aan het examen deelnemen als u minimaal 16 jaar oud bent en in het bezit bent van een geldig certificaat reanimatie/AED. Dit certificaat kunt u ook bij ons op school tijdens de opleiding sportmassage halen. U vindt op deze website meer informatie over het certificaat reanimatie/AED.

Het examen van de opleiding bestaat uit enkele theoretische examens en uit een praktijkexamen. De theorie-examens toetsen de kennis van anatomie, fysiologie, massage en sportverzorging.

Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen: massage en sportverzorging. Alle praktijkexamens worden op een centrale locatie in Nederland afgenomen.

Versnelde opleiding

Deze opleidingsvariant start elk jaar in januari/begin februari die 5 maanden duurt. Deze versnelde opleiding heeft dezelfde inhoud (één lesdag per week) maar het leertempo ligt een stuk hoger. 

Hier is geen zelfstudie variant mogelijk.

Zelfstudie theorie variant

De zelfstudie theorie variant is alleen mogelijk op onze reguliere opleidingen die in september en oktober van start gaan. Wij raden deze lesoptie alleen maar aan als u een behoorlijke voorkennis of een andere affiniteit met de theorie vakken anatomie en fysiologie heeft. Als u hierover twijfelt, neem dan gerust even contact met ons op zodat wij met u kunnen bespreken of deze optie bij u past.

Het opleidingsinstituut biedt voor het niet volgen van de theorielessen een korting aan op de onderwijsbijdrage. U dient er wel rekening mee te houden dat u wel examen moet doen in alle theorievakken omdat de examenbureaus geen vrijstellingen geven op basis van uw vooropleiding.

Kosten van de opleiding Sportmassage

Regulier:

Onderwijsbijdrage € 995,00
Lesmap € 89,00
Betaalopties 1x € 200,00 na inschrijving, restant: 1x € 884,00
1x € 200,00 na inschrijving, restant: 2x € 456,00
1x € 200,00 na inschrijving, restant: 5x € 184,60
1x € 253,00 na inschrijving, restant: 9x € 99,00

Spoedopleiding:

Onderwijsbijdrage € 995,00
Lesmap € 89,00
Betaalopties 1x € 200,00 na inschrijving, restant: 1x € 884,00
1x € 200,00 na inschrijving, restant: 2x € 456,00
1x € 200,00 na inschrijving, restant: 5x € 188,80

Zelfstudie theorie:

Onderwijsbijdrage € 745,00
Lesmap € 89,00
Betaalopties 1x € 200,00 na inschrijving, restant: 1x € 634,00
1x € 200,00 na inschrijving, restant: 5x € 135,00

Studiekosten en de Belastingdienst

Komt u of uw werkgever in aanmerking voor teruggave van de studiekosten voor deze opleiding? Klik op de links voor meer informatie: particulieren, bedrijven.

Inschrijfmogelijkheden
Locatie Lestijden Sluiting Aanvang Duur
Antwerpen Woensdag: 19:30 - 22:30 uur 03-10-2018 03-10-2018 9 lesmaanden
Apeldoorn Woensdag: 19:30 - 22:30 uur 03-10-2018 03-10-2018 9 lesmaanden
Breda Donderdag: 19:30 - 22:30 uur 04-10-2018 04-10-2018 9 lesmaanden
Den Bosch Maandag: 19:30 - 22:30 uur 24-09-2018 24-09-2018 9 lesmaanden
Dordrecht Maandag: 9:30 - 12:00 uur, 12:30 - 15:00 uur 05-02-2018 05-02-2018 5 lesmaanden
Dordrecht Maandag: 9:30 - 12:30 uur 24-09-2018 24-09-2018 9 lesmaanden
Dordrecht Dinsdag: 9:30 - 12:30 uur 25-09-2018 25-09-2018 9 lesmaanden
Dordrecht Woensdag: 9:30 - 12:30 uur 26-09-2018 26-09-2018 9 lesmaanden
Dordrecht Donderdag: 19:30 - 22:30 uur 27-09-2018 27-09-2018 9 lesmaanden
Dordrecht Maandag: 19:30 - 22:30 uur 01-10-2018 01-10-2018 9 lesmaanden
Eindhoven Dinsdag: 19:30 - 22:30 uur 02-10-2018 02-10-2018 9 lesmaanden
Emmeloord Maandag: 19:30 - 22:30 uur 01-10-2018 01-10-2018 9 lesmaanden
Roosendaal Maandag: 19:30 - 22:30 uur 24-09-2018 24-09-2018 9 lesmaanden
Tilburg Donderdag: 9:30 - 12:00 uur, 12:30 - 15:00 uur 08-02-2018 08-02-2018 5 lesmaanden
Tilburg Woensdag: 19:30 - 22:30 uur 26-09-2018 26-09-2018 9 lesmaanden
Woerden Woensdag: 19:30 - 22:30 uur 03-10-2018 03-10-2018 9 lesmaanden

Recensies voor de opleiding Sportmassage

Onderstaand vindt u één of meer recensies die door oud-studenten van deze opleiding zijn achtergelaten op recensiewebsite Trustpilot.

Spoedopleiding Sportmassage: een aanrader!

Ik heb de spoedopleiding Sportmassage als zeer positief ervaren! Nicolette is een hele prettige, betrokken docente die ook na 'schooltijd' voor haar studenten klaarstaat! Ook ben ik zeer tevreden over IVS, goed te bereiken en snelle, duidelijke antwoorden op mails. Al met al een aanrader!

Accreditaties

 • De opleiding Sportmassage is geaccrediteerd door de BMS.
 • De opleiding Sportmassage is erkend door het CRKBO.
 • De opleiding Sportmassage is geaccrediteerd door de ESPO.
 

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Erkenningen

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS

Reiskostenvergoeding

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Formulieren en Bestanden

Inloopdagen

Parkeren

Blog

Blogartikelen

Nieuwsbrieven

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Linkprogramma

Inloggen

Vacaturebank

Opleidingen

Opleidingen

- Advanced Sport Advisor

- Manuele Lymfetherapie

- Medisch Pedicure

- Massage

- Massagetherapie

- Oosterse Massagetherapie

- Pedicure

- Schoonheidsspecialist

- Sportmassage

- Sporttherapie

- Vitaliteitscoach

- Wellnessmassage

Na- en Bijscholing

- Cursussen

- Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Linkprogramma

Inloggen