Startpagina > Opleidingen > Wellnessmassage

Wellnessmassage opleiding

Schouder

De opleiding wellnessmassage duurt 9 maanden en wordt verzorgd op onze locatie in Dordrecht. Na de opleiding bent u bevoegd wellnessmasseur: u heeft dan het landelijk erkende branche diploma Wellnessmassage (MBO-niveau). Na het gevolgd hebben van deze opleiding bent u in staat om cliënten een ontspannende, maar ook een vitaliserende massagebehandeling te geven. Ook de klassieke massagehandgrepen zoals gebruikt bij o.a. de opleiding sportmassage komen ruim aan bod. Een complete opleiding dus.

Na de opleiding Wellnessmassage bent u dè specialist op het gebied van een ontspannende en aangename wellnessmassage. Deze opleiding onderscheidt zich van een reguliere (sport)massage opleiding door haar gespecialiseerde karakter.

Zo zijn interessante extra behandelspecialisaties belangrijke onderdelen van het lesprogramma. Deze vaardigheden maken dat een wellnessmasseur tegenwoordig een belangrijke plaats inneemt in een eigen praktijk, in sauna’s en in beautyfarms. Maar ook op cruise-schepen zijn er steeds vaker wellnessmasseurs aanwezig om gasten te verzorgen.

Waarom IVS Opleidingen?

Wellnessmassage is een fantastisch vak waar we de afgelopen jaren al honderden gespecialiseerde wellnessmassuers met succes in hebben opgeleid. Een groot deel van hen komt nog steeds regelmatig bij ons terug voor bij- en nascholing. We beschikken over een vast team aan deskundige docenten die de nieuwste ontwikkelingen in de wellnessmassage bijhouden en met u delen tijdens de opleiding.

Het slagingspercentage van onze cursisten bij de landelijke examens is met 94% aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde (66%). In het jaar 2020 is ons slaginspercentage zelfs 100%. Uiteraard iets waar wij heel trots op zijn.

Wij denken dat dit onder andere komt omdat wij er bewust voor kiezen om alleen docenten met veel praktijkervaring in te zetten en in relatief kleine lesgroepen te werken. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke vragen en begeleiding. Bovendien beschikken we over leslocaties die we optimaal kunnen inrichten met de beste praktijkmaterialen. Zo garanderen we een kwaliteitsopleiding met tevreden cursisten. Kijk gerust eens op de onafhankelijke website Trustpilot naar de beoordelingen van onze cursisten en vergelijk ze met de beoordelingen van andere opleidingsinstituten.

Inhoud opleiding

Wellnessmassage is een éénjarige dagopleiding en bestaat uit een theoretisch ochtendprogramma, gevolgd door een praktisch middagprogramma waarin u de kunst van de wellnessmassage, inclusief specialisaties, wordt bijgebracht. De opleiding bestaat uit ongeveer 200 contacturen.

Theoretische vakken zijn:

 • Anatomie
 • Toegepast fysiologie
 • Massagetheorie
Aromatherapie

Praktijk vakken zijn:

Tijdens de praktijklessen leert de student massagetechnieken gericht op het welbevinden, de ontspanning en het zich goed voelen van de cliënt. Deze opleiding onderscheidt zich van een reguliere (sport)massage opleiding door haar gespecialiseerde karakter. Zo zijn, naast de wellness-intentie waarmee wordt gemasseerd, onderstaande interessante extra behandelspecialisaties een belangrijk onderdeel van het lesprogramma:

 • Aromatherapie
 • Bamboemassage
 • Hotstonemassage
 • Kruidenstempelmassage
 • Lichaamspakkingen
 • Handmassage
 • Anti-stress gelaatsmassage
 • Indian head massage
 • Lomi Lomi massage
 • Voet- en onderbeenmassage
 • Cuppingmassage

Als enige in Nederland bieden we het vak 'toegepaste fysiologie' tijdens de opleiding wellnessmassage. Dit vak behandelt niet alleen de werking van het menselijk lichaam, maar verbindt die direct met massagetechnieken. Zo krijg je nog meer inzicht in de effecten van bepaalde massagetechnieken op het menselijk lichaam en onderscheid je je straks van andere masseurs.

Naast de 200 contacturen besteed je nog ongeveer 100 uur aan zelfstudie. Als je daarbij rekening houdt met vakanties en feestdagen, betekent dit dat je zo'n 6 uur per week moet reserveren voor de opleiding, plus eventuele reistijd.

Docenten

Onze docenten beschikken over jarenlange ervaring in het vak en als docent. Alle docenten zijn uiteraard ook zelf masseur en tevens vaak getraind als examinator. U zult begrijpen dat deze mensen nauw bij de wellnessbranche betrokken zijn. Zij zien het als hún taak u deskundig op te leiden, zodat u dit mooie beroep kunt uitoefenen.

Bianca den Dunnen

Dordrecht, Roosendaal, Rotterdam

Kwalificaties

Sportmassage, triggerpointtherapie en medical taping.

Ervaring

Naast haar werkzaamheden voor IVS Opleidingen in Dordrecht heeft Bianca een eigen massagepraktijk in Zevenbergen en is zij groepsles instructrice op diverse sportscholen.
Tevens is zij ESPO examinatrice voor de opleiding sportmassage.

Kathleen Kay

Dordrecht

Kwalificaties

Meer informatie volgt.

Ervaring

Meer informatie volgt.

Irene Kleijweg

Dordrecht

Kwalificaties

Pedicure, medisch pedicure, schoonheidsspecialist, drogist.

Ervaring

Irene heeft 20 jaar lang een eigen salon gehad en is inmiddels 15+ jaar werkzaam als docent bij diverse opleidingsinstituten. Irene is daarnaast assessor schoonheid en medisch pedicure voor het TCI.

Ad Scheepbouwer

Antwerpen, Breda, Dordrecht, Eindhoven, Tilburg

Kwalificaties

Academie voor Lichamelijke Opvoeding, sportmassage, diverse specialisaties.

Ervaring

Ad is de eigenaar IVS Opleidingen en heeft 40 jaar ervaring als 1e graads docent. Naast het verzorgen van de praktijklessen sportmassage heeft hij diverse bestuursfuncties vervuld bij o.a. het NGS, de NESPG en momenteel opleider examinatoren ESPO.

Ik heb 12 jaar lang als docent lichamelijke opvoeding gewerkt voor de gemeente Ridderkerk en ben daarnaast een eigen opleidingsinstituut begonnen. In verband met te drukke werkzaamheden heb ik mijn baan als docent lichamelijke opvoeding opgegeven om mij volledig op IVS Opleidingen te kunnen richten.

Timmy Scheepbouwer

Antwerpen, Breda, Dordrecht, Eindhoven, Roosendaal, Tilburg

Kwalificaties

Fontys Sporthogeschool, toegepaste psychologie, sportmassage.

Ervaring

Ik ben in het bezit van een eerste graad lesgeefbevoegdheid en werkzaam als theorie en praktijk docent bij IVS Opleidingen.

Sinds 2014 ben ik docent sportmassage bij IVS opleidingen. Ik ben geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en probeer deze dan ook tijdens mijn lessen te gebruiken. Ik werk graag met filmpjes en/of apps om bepaalde theorie te verduidelijken.

Praktische informatie

De opleiding tot wellnessmasseur is een heel leuke opleiding, die in een redelijk kort tijdsbestek te volgen is. Om teleurstellingen te voorkomen is het goed om te weten, dat het geen eenvoudige opleiding is. Om het diploma Wellnessmassage te kunnen behalen, is het nodig om intensief met de stof bezig te zijn.

IVS Opleidingen doet er alles aan om je tijdens de opleiding te ondersteunen. Zo organiseren we huiswerkbegeleidingsuren en oefenochtenden, waar iedere student gebruik van kan maken. Ook stimuleren we het maken van oefen- en studiegroepjes zodat je op elkaar kunt oefenen en samen de stof door kunt nemen.

Als u vergelijkend onderzoek heeft gedaan dan is u ongetwijfeld opgevallen dat wij iets duurder zijn dan onze collega opleidingsinstituten. Wij willen u graag uitleggen hoe dat zit: IVS Opleidingen biedt geen sportmassage opleiding aan zonder het sportverzorgings gedeelte, maar bieden u een uitgebreide gespecialiseerde wellness opleiding aan met wel 10 verschillende specialiteiten. Dit geeft de opleiding aanzienlijk meer lesuren maar vooral ook een veel bredere kennis om uw klanten een op maat gemaakte behandeling te kunnen aanbieden.

De opleiding Wellnessmassage is een dagopleiding gegeven op MBO-4 niveau en beslaat 9 lesmaanden.

Kruiden

Lesmaterialen

De speciaal voor deze opleiding samengestelde, uitgebreide lesmap bevat alle benodigde informatie, zodat u zich op een gedegen manier kunt voorbereiden op het examen. Naast de lesmap ontvangt u een materialenpakket (handdoeken, massageolie, ed.) waarmee u direct aan de slag kunt.  

Het bedrag voor de lesmap en het lesmateriaal betaalt u voor aanvang van de opleiding, tegelijk met het cursusgeld.

Het dragen van hygiënische kleding met korte mouwen is verplicht tijdens de praktijklessen.

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft of u wilt graag een keer een les bijwonen, maak dan even een afspraak met onze administratie of schrijf u in via deze website voor één van onze inloopdagen. Helaas is dat in de zomer maanden niet mogelijk, maar u bent altijd welkom op ons opleidingsinstituut. Maak daarvoor even een afspraak met onze administratie. Wij helpen u graag verder.

Vooropleiding en adviesgesprek

In principe kan iedereen aan de opleiding deelnemen. Een specifieke vooropleiding is niet vereist, maar het volgende is wel wenselijk:

 • Voldoende leervermogen om de theorie te kunnen verwerken
 • Motivatie
 • Doorzettingsvermogen
 • Voldoende ruimte in de agenda (ongeveer 6 uur per week)

Twijfelt u of de opleiding geschikt is? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies. We zullen u eerlijk adviseren over uw geschiktheid en mogelijke drempels, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Kosten en vergoedingen

De kosten van de opleiding wellnessmassage en de betaalopties hebben wij in het kopje kostenoverzicht  voor u uiteengezet. Daarnaast moet u rekening houden met examengeld.


Examen

Het examen wellnessmassage wordt afgenomen door de Examen Stichting Perimedisch Opleidingen (ESPO). De ESPO biedt de theorie-examens digitaal aan op ongeveer 15 verschillende locaties in Nederland, wat voor u als cursist veel gemak meebrengt.

U mag aan het examen deelnemen als u minimaal 16 jaar oud bent en in het bezit bent van een geldig certificaat reanimatie/AED met vitale functies. Dit certificaat kunt u ook bij ons op school, tijdens de opleiding wellnessmassage halen. U vindt op deze website meer informatie over het certificaat reanimatie/AED.

Het examen van de opleiding bestaat uit enkele theoretische examens en uit een praktijkexamen. De theorie-examens toetsen de kennis van anatomie, fysiologie en massage.Het praktijkexamen bestaat uit het onderdeel wellnessmassage. Alle praktijkexamens worden op een centrale locatie in Nederland afgenomen.

Inschrijfmogelijkheden

Onderstaand vindt u al onze leslocaties met de aanvangsdata en - tijden. Kunnen wij u op meerdere leslocaties plaatsen dan is het verstandig om dit op het inschrijfformulier te vermelden. Een eventuele voorkeur kunt u aangeven via het berichtveld.

Inschrijfmogelijkheden Wellnessmassage Opleiding
Locatie Lestijden Aanvang
Dordrecht Vrijdag: 10:00 - 15:30 uur 06-10-2023

Kosten van de Wellnessmassage Opleiding

Onderwijsbijdrage € 2112,00
Lesmateriaal € 179,00
Betaalopties
 • 1 x € 491,00 na inschrijving + 1 x € 1800,00
 • 1 x € 574,00 na inschrijving + 2 x € 950,00
 • 1 x € 574,00 na inschrijving + 4 x € 475,00
 • 1 x € 634,00 na inschrijving + 8 x € 230,00
Onderwijsbijdrage
€ 2112,00
Lesmateriaal
€ 179,00
Betaalopties
 • 1 x € 491,00 na inschrijving + 1 x € 1800,00
 • 1 x € 574,00 na inschrijving + 2 x € 950,00
 • 1 x € 574,00 na inschrijving + 4 x € 475,00
 • 1 x € 634,00 na inschrijving + 8 x € 230,00

Let op: Bij betaling in termijnen worden er administratiekosten in rekening gebracht.

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS Opleidingen

Nieuwsbrieven

Privacyverklaring

Vacaturebank

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Parkeren

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Inloggen

Opleidingen

Overzicht

Leefstijlcoach

Manuele Lymfetherapie

Medisch Pedicure

Massage

Massagetherapie

Pedicure

Sportmassage

Sporttherapie

Vitaliteitscoach

Wellnessmassage

Inschrijfformulier

Na- en Bijscholing

Overzicht

Cursussen

E-learning

Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Modellen

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Inloggen

Onze website gebruikt cookies

Door middel van cookies kunnen we onder meer uw instellingen/voorkeuren onthouden en u een gepersonaliseerde ervaring aanbieden. Daarnaast zijn cookies essentieel voor de functionaliteit van bepaalde onderdelen van de website.