Startpagina > Opleidingen > Opleiding Schoonheidsspecialist (branche opleiding)

Opleiding Schoonheidsspecialist (branche opleiding)

Studeren tijdens en na corona: Starten is gewoon mogelijk!

Meer weten? Lees hier meer over studeren bij IVS Opleidingen.

Een schoonheidsspecialist biedt een diversiteit aan schoonheids-behandelingen aan. Elke behandeling wordt uitgevoerd op basis van het behandelplan dat de schoonheidsspecialist opstelt na inventarisatie en analyse van verkregen gegevens. De wensen van de klant zijn daarbij richtinggevend. De behandelingen richten zich op de verzorging van gelaat en lichaam en de cosmetische behandeling van handen en voeten. Naast de diverse behandelingen adviseert de schoonheidsspecialist over huidverzorgende producten en diensten en verkoopt deze aan de cliënt.

Het werkterrein van de schoonheidsspecialiste is groot. Een succesvolle afronding van de opleiding levert het branchediploma schoonheidsspecialist op. Met dit diploma op zak kan zelfstandig of in loondienst worden gewerkt. 

Hierbij kunt u denken aan werkmogelijkheden bij een cosmetisch instituut, kapperszaak, parfumerie, beautyfarm of sauna. Maar de schoonheidsspecialiste kan ook een bijdrage leveren in ziekenhuizen, revalidatiecentra of verzorgingshuizen.

Na het behalen van uw diploma kunt u indien gewenst interessante workshops en/of cursussen (hotstonemassage, aromatherapie, lomi-lomi massage ed.) volgen om uw vakkennis naar behoefte te verbreden. Een succesvolle aanvulling kan ook zijn de opleiding pedicure.

Waarom IVS Opleidingen?

IVS Opleidingen kiest er bewust voor om ervaren docenten in te zetten en in relatief kleine lesgroepen te werken. Zo krijgt u veel persoonlijke aandacht en begeleiding. Bovendien beschikken we over 40 jaar ervaring met eigen leslocaties waardoor we deze optimaal kunnen inrichten met de beste praktijkmaterialen. We investeren voortdurend in inhoudelijke vernieuwing van onze opleidingen en lopen daar in voorop. Deze inhoudelijke kwaliteit en persoonlijke aandacht zorgen voor relatief hoge slagingspercentages.

Kijk gerust eens op de onafhankelijke website trustpilot.nl naar de beoordelingen van onze cursisten en vergelijk ze met de beoordelingen van andere opleidingsinstituten.

Inhoud opleiding

Het branche diploma bestaat uit de volgende theorie en praktijkonderdelen: 

 • Gezichtsbehandeling uitvoeren. Hier leert u de theorie van de anatomie, fysiologie en pathologie. Het praktijkgedeelte bestaat uit een huidanalyse en het maken van een behandelplan, epileren, harsen, maskers aanbrengen, comedonen en milia verwijderen, wenkbrauwen en wimpers verven, gezichtsmassages geven en het werken met apparatuur. Het aanbrengen van een eenvoudige make-up, met de juiste techniek en producten. 
 • Lichaamsbehandeling uitvoeren. Dit onderdeel bestaat onder andere uit de theorie van de anatomie, fysiologie en pathologie. Het praktijkgedeelte bestaat uit een huidanalyse en het maken van een behandelplan, een lichaamsmassage, harsen, pakkingen en het gebruik van apparatuur. 
 • Cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Dit zijn voornamelijk praktijkvakken zoals het geven van een professionele manicure en de juiste verzorging van de voet. 
 • Ondernemersvaardigheden. Hiervoor legt u digitaal een portfolio aan, waarin u verschillende opdrachten uitwerkt die te maken hebben met het starten van een onderneming. 

Het branche diploma wordt door de branche organisatie ANBOS erkend.

Docenten

IVS Opleidingen werkt alleen met docenten die over ruime ervaring in hun vakgebied beschikken en daarnaast over ervaring als docent. Kerndocenten van deze opleiding is Mirjam Nelissen en Irene Kleiweg.

Al onze docenten zijn goed op de hoogte van de huidige ontwikkelingen in de schoonheidsbranche. Zij hebben bovendien hun eigen praktijkervaring geïmplementeerd in het lesprogramma. Zo zijn onze lessen het hele jaar door actueel en goed aangesloten op de praktijk.

Irene Kleijweg

Dordrecht

Kwalificaties

Pedicure, medisch pedicure, schoonheidsspecialist, drogist.

Ervaring

Irene heeft 20 jaar lang een eigen salon gehad en is inmiddels 15+ jaar werkzaam als docent bij diverse opleidingsinstituten. Irene is daarnaast assessor schoonheid en medisch pedicure voor het TCI.

Opleidingsvarianten

Spoed variant (zelfstudie theorie)

De versnelde opleiding is voor leerlingen die snel een vak willen leren. In slechts 15 weken word je klaargestoomd om het branchediploma schoonheidsspecialist te behalen.

Tijdens de lesdagen krijg je alle praktijkonderdelen vakkundig en in een hoog tempo aangeleerd. Je werkt altijd op een door jou meegebracht model.

De theorie leer je helemaal zelf. Je krijgt wel de mogelijkheid om 2 lesochtenden vragen te stellen aan de docent over de lesstof. Daarnaast maak je aan de hand van opdrachten een ondernemingsplan. Uiteraard zul je thuis veel moeten oefenen en leren! (denk hierbij minstens aan 9 uur per week thuisstudie/oefening) Heb je zelfdiscipline en doorzettingsvermogen? Dan is dit de opleiding voor jou!  

Deze spoed opleiding is te volgen als een 15 weekse dagopleiding (1 lesdag per week, praktijk). Wij werken vaak met kleine groepen, hierdoor is er meer 1 op 1 begeleiding mogelijk. 

Voor de praktijk hebben wij elektrische stoelen. In het lokaal is een winkel ingericht waar u zowel materialen als producten kunt kopen en verkopen aan uw modellen (cliënten). Hier leert u ook belangrijke praktische vaardigheden betreffende de algemene ondernemersvaardigheden (AOV).  Door deze praktische inrichting sluiten de lessen veel beter aan op de praktijk en kunt u na uw opleiding met een zelfverzekerd gevoel aan de slag.

Het branchediploma schoonheidsspecialist wordt officieel erkend door ANBOS. Voor deze spoedvariant gelden andere prijzen voor de onderwijsbijdrage. 

Lesdagen:

 • De lessen van de 1 jarige reguliere opleiding gaan starten op vrijdag 25 september 2020. 
 • De lessen van de spoedopleiding vangen aan op maandag 18 januari 2021. Deze opleiding is zonder theorie met een online coach. 

De onderwijsbijdrage van deze spoedvariant is €1570,00+werkpakket van € 1450,00.

Praktische informatie

 • In principe kan iedereen aan de opleiding deelnemen. Een specifieke vooropleiding is niet vereist, maar het volgende is wel wenselijk:
 • Voldoende leervermogen om de theorie te kunnen verwerken 
 • Motivatie 
 • Doorzettingsvermogen
 • Voldoende ruimte in de agenda (ongeveer 6 uur per week) 
 • Twijfelt u of de opleiding geschikt is? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies. We zullen u eerlijk adviseren over uw geschiktheid en mogelijke drempels, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Lesondersteuning

De opleiding tot schoonheidsspecialist is een hele leuke en professionele opleiding, die in een redelijk kort tijdsbestek te volgen is. Het is goed om te weten, dat het geen eenvoudige opleiding is. Om het diploma te kunnen behalen, is het nodig om intensief met de stof bezig te zijn. 

IVS Opleidingen doet er alles aan om u tijdens de opleiding te ondersteunen. Zo organiseren we huiswerkbegeleidingsuren en oefenochtenden, waar iedere student gebruik van kan maken. Ook stimuleren we het maken van oefen- en studiegroepjes zodat u op elkaar kunt oefenen en samen de stof door kunt nemen.

Vooropleiding en adviesgesprek

Als u na het lezen van bovenstaande nog vragen heeft of u wilt graag een keer een les bijwonen, maak dan even een afspraak met onze administratie of schrijf u via deze website in voor één van onze inloopdagen. Helaas is dat tijdens de zomermaanden niet mogelijk. Uiteraard bent u altijd, na het maken van een afspraak, welkom!

Wat krijg je allemaal

 • Een geweldige opleiding
 • Eigen werkmateriaal
 • Compleet boekenpakket
 • Blackboard account (online leeromgeving)
 • Huiswerkbegeleiding (in overleg)
 • Vrij gebruik van oefenlokalen (indien beschikbaar)
 • Reisgeldvergoeding (indien van toepassing) 
 • 10% korting bij floop.nl, webshop voor al uw producten op het gebied van massage en verzorging
 • Landelijk erkend diploma

Examen

Het branchediploma is opgebouwd uit de volgende examenblokken:

 • Proeve cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging
 • Theorietoets lichaamsbehandeling deel 1 en deel 2
 • Proeve lichaamsbehandeling: harsen, behandelplan opstellen en lichaamsbehandeling uitvoeren
 • Theorietoets gelaatsbehandeling deel 1 en deel 2
 • Proeve gelaatsbehandeling: behandelplan opstellen en gelaatsbehandeling uitvoeren
 • Voorbereiden op het ondernemerschap: digitaal portfolio (criterium gericht interview over het portfolio)

Het examen wordt afgenomen door TCI en bestaat uit praktijk- en theorie-examens. 

De examenkosten worden jaarlijks door de exameninstantie opnieuw vastgesteld. Het examengeld voor het schooljaar 2020-2021 (september-augustus) bedraagt € 885,00.

Vrijstelling

Bent u in het bezit van een geldig certificaat van een andere onderwijsinstelling, dan kunt u bij het examenbureau informeren naar de mogelijkheden voor eventuele vrijstelling van een overeenkomend examenonderdeel. 

Kostenoverzicht

Als schoonheidsspecialist werkt u met specifieke instrumenten en materialen. Deze maken deel uit van het verplichte lesmateriaal, waaronder een harsapparaat, diverse hand-, voet-, gezichts- en lichaamsproducten en een make-up lijn. 

Daarnaast maken specifieke boeken (Beauty Level Basic 1, 2 en 3) deel uit van de opleiding. Zo kunt u zich goed voorbereiden op alle examens.

Kosten van de opleiding Schoonheidsspecialist (branche opleiding)

Regulier:

Onderwijsbijdrage€ 2400,00
Lesmateriaal€ 1450,00
Betaalopties
 • 1 x € 250,00 na inschrijving + 1 x € 3600,00
 • 1 x € 558,00 na inschrijving + 2 x € 1800,00
 • 1 x € 558,00 na inschrijving + 4 x € 900,00
 • 1 x € 558,00 na inschrijving + 8 x € 450,00

Spoedopleiding:

Onderwijsbijdrage€ 1570,00
Lesmateriaal€ 1450,00
Betaalopties
 • 1x € 520,00
 • 1 x € 561,00 na inschrijving + 2 x € 1350,00
 • 1 x € 561,00 na inschrijving + 4 x € 675,00
 • 1 x € 581,00 na inschrijving + 8 x € 335,00

Let op! Bij betaling in meerdere termijnen worden er administratiekosten in rekening gebracht.

Studiekosten en de Belastingdienst

Komt u of uw werkgever in aanmerking voor teruggave van de studiekosten voor deze opleiding? Klik op de links voor meer informatie: particulieren, bedrijven.

Ontvang tot 50% van uw studiekosten terug van de Belastingdienst!

Benieuwd naar uw belastingvoordeel? Met behulp van het onderstaand formulier kunt u uw belastingvoordeel voor dit jaar uitrekenen.

Dit rekenvoorbeeld is slechts een indicatie en is alleen van toepassing als de opleiding aansluit bij uw (toekomstige) beroep.

Aftrekbare studiekosten:

 • Onderwijsbijdrage en examengeld.
 • Lesmaterialen die door de onderwijsinstelling verplicht zijn gesteld.
 • Afschrijving van duurzame goederen.

Inschrijfmogelijkheden

In verband met het coronavirus moeten wij met een strak hygiëneprotocol gaan werken en dat houdt o.a. in dat wij met kleinere groepen gaan draaien. Schrijf u dus vroegtijdig in om teleurstellingen te voorkomen.

Inschrijfmogelijkheden
LocatieLestijdenAanvang
DordrechtMaandag: 9:30 - 16:00 uur 18-01-2021
 

Algemeen

Startpagina

Annuleringsverzekering

Docenten

Erkenningen

Formulieren en Bestanden

Lokaalverhuur

Maak kennis met IVS

Nieuwsbrieven

Privacyverklaring

Reiskostenvergoeding

Veelgestelde Vragen

Contact

Adresgegevens

Contactformulier

Inloopdagen

Parkeren

Studenten

Aanmelden

Blackboard

Doorstudeerpremie

Linkprogramma

Inloggen

Vacaturebank

Opleidingen

Overzicht

Manuele Lymfetherapie

Medisch Pedicure

Massage

Massagetherapie

Nagelstylist

Pedicure

Schoonheidsspecialist

Sportmassage

Sporttherapie

Visagist

Vitaliteitscoach

Wellnessmassage

Inschrijfformulier

Na- en Bijscholing

Overzicht

Cursussen

Workshops

Inschrijfformulier

Passe-partout

Activiteiten

Activiteitenoverzicht

BMS-oefensessies

Modellen

Veilingen

Veilingoverzicht

Veilingvoorwaarden

Account

Aanmelden

Linkprogramma

Inloggen

Onze website gebruikt cookies

Door middel van cookies kunnen we onder meer uw instellingen/voorkeuren onthouden en u een gepersonaliseerde ervaring aanbieden. Daarnaast zijn cookies essentieel voor de functionaliteit van bepaalde onderdelen van de website.