STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en is onderdeel van het totale pakket van Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Het STAP-budget gaat de huidige fiscale aftrekmogelijkheid inkomstenbelasting voor scholing vervangen.
Het STAP-budget is voor iedere volwassene die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt, ongeacht inkomen.
Wat is het doel van het STAP-budget?
Het doel van het STAP-budget is 'iedereen' de mogelijkheid bieden scholingsactiviteiten te volgen ter versterking/stimulering van de arbeidsmarktpositie.
Wie hebben er recht op subsidie?
Dit zijn de voorwaarden:
Het STAP-budget wordt niet verstrekt indien er reeds subsidie/bijdrage van derde op grond van een andere regeling voor een opleiding of scholing wordt ontvangen. Cofinanciering zal naar verwachting vanaf 1 januari 2023 mogelijk zijn.
Wat is het beschikbare budget?
Op jaarbasis heeft de overheid ongeveer 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidies binnen het STAP-budget.
Wat moet ik doen om het STAP-budget aan te vragen?
Om het STAP-budget aan te vragen heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Dit aanmeldingsbewijs krijg je bij ons NADAT je bent ingeschreven. Zonder dit STAP-aanmeldingsbewijs kun je GEEN aanvraag voor het STAP-budget indienen.
Vanaf wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?
Aanvragen kunnen vanaf 1 maart 2022 ingediend worden via het STAP-portaal van UWV.
Welke kosten vallen onder het STAP-budget?
Les,-, cursus-, college- of examengeld, alsmede kosten van door de opleider verplicht gestelde leermiddelen of beschermingsmiddelen voor zover deze middelen direct noodzakelijk zijn voor het volgen en afronden van de scholing, mits de kosten van de middelen in rekening worden gebracht door de opleider.
In welke periode moet ik het STAP-budget aanvragen?
Zoals reeds aangegeven dient je opleiding te starten minimaal 4 weken na aanvraag en binnen 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak van 2 maanden.
In welke periode moet ik het STAP-budget aanvragen?
Zoals reeds aangegeven dient je opleiding te starten minimaal 4 weken na aanvraag en binnen 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak van 2 maanden.
Dit houdt in dat bij een aanvraag in het aanvraagtijdvak dat start:
Te laat met het aanvragen voor het STAP-budget?
Laat dit ons dan weten! Het STAP-aanmeldingsbewijs is voorlopig, aangezien je als aanvrager nog in de fase van subsidieaanvraag zit. In de volgende aanvraagtermijn kun je weer een aanvraag indienen. De kans is aanwezig dat je hiervoor een nieuw aanmeldingsbewijs nodig hebt met een nieuwe startdatum.
Wat als ik STAP-subsidie heb aangevraagd, maar ik wil de aangevraagde scholing annuleren?
Het is mogelijk dat je voor de aanvang van de scholing je aanmelding annuleert. Als deze annulering tijdig plaatsvindt, betaalt de opleider het voorschot terug aan UWV. Let op: De algemene voorwaarden van de opleider zijn hierin richtinggevend!
Wanneer kan het UWV het STAP-budget terugvorderen?
Indien je niet voldoet aan de voorwaarden van deelname dan kun je voor een periode van maximaal twee jaar worden uitgesloten van het indienen van een aanvraag of kan het betaalde subsidiebedrag door UWV worden teruggevorderd. In geval van bijzondere situaties, zoals het niet kunnen starten of afmaken van de scholing vanwege ziekte en andere persoonlijke omstandigheden, kan hierop een uitzondering worden gemaakt door UWV. De opleider vermeldt op het bewijs van deelname de reden van het niet succesvol afronden van de scholing.
Als op enig moment blijkt dat de subsidie ten onrechte of voor een te hoog bedrag is verstrekt, kan het subsidiebedrag ook (geheel of gedeeltelijk) worden teruggevorderd door UWV. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als uit een steekproef blijkt dat er onjuiste of onvolledige informatie is verstrekt tijdens de aanvraagprocedure en op basis van de juiste informatie geconcludeerd wordt dat de subsidie ten onrechte of voor een te hoog bedrag is verstrekt.
Terugvordering is ook mogelijk indien je niet voldaan hebt aan de verplichtingen die zijn verbonden aan de subsidie. Het gaat om de verplichting om de scholing af te ronden*, de verplichting om mee te werken aan onderzoek naar de rechtmatigheid van de subsidieverlening, en de meldingsplicht.
*) De subsidieontvanger/burger dient de scholing af te ronden. De scholing is afgerond indien de subsidieontvanger/burger de scholing heeft voltooid met:
Copyright © 1980 - 2023 IVS Opleidingen, alle rechten voorbehouden.